Toyota Auris Hybrid

 ”Pe vremea mea” nu era bemve sau merțedes. Testa Rosa a venit mult mai târziu în fanteziile unui copil care nu călcase toată viața lui decât într-o Dacie. În schimb era Toyota. La asta visam și tânjeam deși nu văzusem vreuna în afară de surprizele Turbo. După vreo 20 de ani am ajuns să conduc o Toyota. Oare mi se pare la fel de fascinantă?

Îmi amintesc că mă plimbam cu un văr de-al meu prin cartier și cum prindeam o mașină străină, gen Ford sau mai știu eu ce alt ”junghi” ce ni se părea rachetă, ne holbam prin geam să vedem cât prinde. Când vedeam acel 220 la oră ne udam ca la primul orgasm. N-aveam de unde să știm că nu prindeau niciodată 220 la oră dar pe noi ne topea chestia asta și ne făcea să ne dorim și mai mult asta.
Sau mai jucam o chestie de pe bancheta din spate a Daciei, care era cu un an mai mică decât mine. Urmăream pe geam mașinile străine și care urla primul ”Stop, a mea!” își revendica dreptul asupra acelei mașini. Apoi au apărut mașinuțele și surprizele Turbo și apoi am crescut și am uitat ce plăceri simple aveam. Vai ce trist și lacrimogen a sunat asta, not!
Dar mi-am adus aminte de toate astea când am condus o Toyota Auris săptămâna trecută cu ocazia TFB8. Zic, ia să văd și eu în sfârșit care-i treaba cu Toyota.
Dacă vrei să-ți cumperi o mașină, am ajuns la concluzia că sunt câteva opțiuni de care n-ar trebui să te lipsești. În rest, e marketing și gust personal în materie de design și snobism.
  • Neapărat să te asiguri că ai o mufă USB. Lipsa unei mufe USB în momentul actual mi se pare o jignire profundă adusă clienților. Și ar trebui să fie dotare standard pe orice tip de mașină. Deja CD playerele au cam dispărut din mașini iar o mufă USB îți asigură orice ai nevoie în materie de muzică.
  • Echipare Bluetooth. E extrem de simplu să intri în mașină și să nu-ți mai faci griji pentru telefon. Se conectează automat, răspunzi sau refuzi apelul direct de pe volan și poți să-ți sincronizezi telefonul cu ecranul multimedia al mașinii (dacă optezi și pentru asta). E nașpa dacă ai ceva de ascuns când ești cu cineva în mașină (if you know what I mean).
  • Cruise Control. Eu m-am zgârcit când mi-am luat mașina acum vreo 6 ani să optez și pentru pilotul automat dar e atât de mișto! Chiar dacă n-avem autostrăzi, sunt porțiuni unde poți seta o viteză anume și să te mai relaxezi. Mergi constant, consumul este redus la minim și poți chiar regla viteza din butoane fără să te folosești de pedala de accelerație. Like a Sir.
  • Sun Roof. Dar ăsta e un fetish personal. Îmi place să am o trapă sau un geam cât mai mare deasupra. Îmi place să văd cât mai multe lucruri.
  • Pe lângă astea mai sunt alte câteva, gen senzor de ploaie și lumină, cutie automată, scaune încălzite, pornire din butonul de Power și nu din cheie, etc.
Modelul Auris pe care l-am condus a cam avut toate astea la un loc. Știu, fiecare drăcie de genul ăsta îți ridică simțitor prețul final dar trebuie să te gândești la confortul tău. Dacă într-adevăr vrei mai mult de o mașină, atunci gândește-te bine și la opțiuni. Dacă nu, bagă un Logan că e o mașină foarte bună care te duce din punctul A în punctul B.
N-o să fac un review tehnic, o să vă spun o părere personală și ce feeling am avut eu legat de mașină. Am condus un motor pe benzină de 1.4 1.8 hybrid. Adică are și acel vestit motor electric. De la bun început te tentează să te joci cu bateria. E genial faptul că nu se aude absolut nimic atunci când pleci de pe loc și te miști cu ea până-n 35 la oră. Îmi tot venea să deschid geamul și să ascult cum se aud doar cauciucurile pe asfalt. Cică ai putea s-o întinzi până în 60 de km/h dar mai mult de 40 n-am reușit.
Ca să văd cât ține, am mers din spate de la parcul Circului, apoi pe Barbu Văcărescu, Tunari, iar în dreptul teatrului Metropolis mi s-a terminat bateria. Dar totuși sunt momente în care dacă nu ai nevoie de putere, motorul electric reintră în funcțiune automat.
Mai există și EcoMode care are darul de a opri motorul la semafor și de a-ți limita turația motorului chiar dacă tu vrei să dai în ea. Te ajută destul de mult la consum cică, dar în același timp te și temperează dacă ești un șofer mai disperat din fire.
Dacă nu și nu, atunci bagi pe PowerMode și brusc motorul încep să urle. N-aș putea spune că e un urlet de putere, mai degrabă de durere. E un 1.4 1.8 așa că să nu vă așteptați la filme SF. Pentru asta au GT8! Dar se ține surprinzător de bine ”pe picioare” la viteze mari și chiar îți oferă siguranță. Mi-am dat seama de multe ori că n-am de ce să frânez și că pot să iau curbe cu o viteză mult mai mare.
La interior e foarte confortabilă și mă bucur că din ce în ce mai mulți producători aleg un mix între lumina albă și albastră a bordului. De opțiuni am vorbit mai sus și mi-am dat seama cât de importante sunt. Și chiar condusul devine mai plăcut cu opțiunile astea. Dar acum parcă iar îți vine să mai bagi pe baterie un pic și să te mai distrezi cu ea. Asta și pentru că îți arată pe display în mod constant dacă puterea vine de la motorul electric sau cel pe benzină.
Și acum și părțile mai puțin bune. Nu m-a impresionat deloc consumul. Poate aveam eu așteptări foarte mari dar nu consider că acel motor electric te-ajută atât de mult la consum. M-am simțit un pic nesigur la întoarcere. Din Brașov am fost deturnat de către puliție s-o iau spre Cheia. Cică DN1 era popas. Mai aveam autonomie 120 de km și 116 până în Ploiești. Un pic mai încolo scorul era 80-86. Mult mai târziu era 62-72. Dacă o luați vreodată pe acolo asigurați-vă că aveți benzină și ați făcut pipi!!! Timp de vreo 80 de km nu găsești benzinărie sau popas. Așa că pe la vreo 40 de km autonomie am început să-mi fac scenarii. Din fericire am ajuns la Vălenii de Munte și acolo am alimentat. Nu am făcut însă pipi pentru că cineva aruncase hârtie în toaletă și se înfundase (nu doar la Sochi 2014). Apoi am băgat Power Mode pe autostrada de la Ploiești-București iar consumul a fost al naibii de bun. Deci eu unul m-am simțit un pic nesigur pe ecomode dar foarte surprins de powermode.
Totuși în oraș e mult mai plăcut să stai bară la bară pe motorul electric. Asta clar. Consumă mult mai puțin (deși pe bord îți arată că îți scade autonomia pe benzină) și te face să te gândești mult mai mult la propria ta mașină. În prima seară când eram cu ea în oraș mi-am adus aminte ce plăcut e să ai mașina ta proprie și cât de puțin avem grijă de ea. Toți în jurul meu erau disperați, claxonau, forjau mașinile. Pe mine mă durea în pix. Plecam pe electric și mă ”plimbam” pe banda întâi. Și e mișto atunci când atragi privirile oamenilor. Stai la semafor și pe trotuar vezi persoane care îți admiră mașina. Atunci te îndrepți în scaun și nu te mai suporți pentru câteva secunde. După care nu pleci cu scârț, e deja overrated. Pleci pe silențios și ca să-l citez pe ”Gigel” de la spălătorie pe când i se adresa soției: ”Ia uite, făh! Asta-i d-aia de nu se aude nimic!”

TFB8 este un eveniment organizat de Foto Union și Calbor Country Club, cu sprijinul Silva, Toyota, Dacia Plant și De altădată.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.