Ce aparat foto să-mi cumpăr?

Azi am dat și eu o fugă până la un magazin foto să văd noul Nikon D4s. În timp ce toți se străduiau să facă fotografii care mai de care, eu i-am făcut o poză de rahat în timp ce-i pipăiam body-ul și apoi mi-am adus aminte o întrebare pe care multă lume mi-o pune: ”Băi, am văzut că tu ești cu pozele, ce aparat foto să-mi iau?” Păi hai să-ți dau 3 variante!


Despre D4s nu am de ce să vă vorbesc. Vă spun doar atât, gândiți-vă că vă puteți cumpăra lejer o mașină de banii ăia și e ca și cum ai merge cu un frigider atârnat de gât. Cam atât de greu e. Deci e pentru masochi… pardon, profesioniști.

Dar hai să revenim un pic la întrebarea cu aparatul. Oamenii nu vin să mă întrebe ce tip de aparat să cumpere. Toată lumea vrea DSLR (d-ăla profi, că vreau să iasă mișto). Întrebarea este ce DSLR să-mi cumpăr!
Well, eu o să vă pun să vă gândiți la 3 variante, ultima fiind DSLR-ul. Atenție, nu o să intru în detalii tehnice deloc. De-aia sunt nu știu câte bloguri și site-uri care copiază detaliile aparatelor foto și de-aia sunt atâția angajați și aparate foto la discreție în magazinele de specialitate. Eu doar o să vă surprind (poate) cu primele două variante.
Înainte să-ți cumperi un aparat foto trebuie să te întrebi ce poze vrei să faci! Ce naiba vrei să faci cu aparatul ăla! Ce ai văzut de ți-a plăcut așa de mult și vrei să faci și tu? De cele mai multe ori, lumea caută un aparat foto pentru vacanțe sau călătorii, iar DSLR-ul să mor dacă nu e cea mai proastă alegere pentru asta. Abia după ce ai descoperit cam ce ai vrea să fotografiezi, abia apoi poți să începi să-ți cauți aparatul.
1. Ia-ți un iPhone!!! Dacă ai deja unul, învață să-l folosești. Dacă nu știi să faci poze cu telefonul, nu te mai deranja să-ți iei un aparat foto. Glumesc. Poate.
Nu, pe bune! Nu degeaba vă pun să vă uitați pe Instagram. Cam 80% din fotografiile de pe Instagram sunt făcute cu telefonul. Multă lume zice, hai frate că n-are cum. Eh, uite că are cum. Pentru că poți tu să-ți iei și ultimul D4s de la Nikon, tot n-o să depășești o poză făcută cu iPhone-ul. Mă refer că n-o să te atragă. Pentru că nu în segmentul de aparat foto stă succesul unei fotografii. Ci pur și simplu în imaginația ta, modul în care vezi lucrurile diferit și cum ajustezi fotografia după ce ai făcut-o. 
Telefoanele au ajuns acum să aibă niște camere foto extrem de performante. Aia de pe iPhone e cea mai bună din punctul meu de vedere (de la 4s în sus). Mai ales în low light (pe înserat sau pe interior). După aia vine Samsung deși pe low light are zgomot de imagine și e cam blurry. De Nokia nu mai știu demult. Aveau niște camere foarte proaste. Oricând. Și HTC-ul la fel. 
Apoi, au apărut foarte multe aplicații care te ajută să-ți prelucrezi pozele direct pe telefon. Și e foarte ușor, mult mai ușor ca într-un Photoshop. Sunt gratis iar rezultatele sunt uimitoare. 
Un alt motiv este mobilitatea. Un DSLR atârnă greu, pe când telefonul îl ai în buzunar imediat la îndemână. Unde mai pui că și share-uiești poza instant pe net. ”OK, și cum fac de-alea de la distanță sau cum pozez o furnică?”. Stai liniștit, ai  acum ”obiective” și pentru telefon. Uite aici un exemplu. Poți să-ți iei un wide (adică să ai un cadru larg și să prinzi toți munții), un macro (să prinzi albinuța la floricică) sau chiar un zoom (ăla de mărește).
Dacă vrei doar să faci poze, just for fun, atunci folosește-ți telefonul cu încredere. Caută aplicații precum Vscocam, Snapseed, PixlrExpress, Instagram, etc, și o să poți să-ți retușezi fiecare fotografie așa cum nu ți-ai fi imaginat vreodată.
Uite, hai să vă dau un exemplu. Ariel mi-a făcut poza de mai jos. A ieșit bestial. N-ai zice că e făcută cu telefonul, DAR ESTE! O să vedeți și în comentarii. De ce a ieșit așa bine? Pentru că eram fix la apus, când era o lumină caldă, portocalie. În spate aveam tot cerul acoperit de nori. Eram pe un câmp, deci nimic în spate care să distragă prea mult atenția de la subiect (je). Eu mă uitam dintr-o parte încât lumina să-mi deseneze frumos conturul feței nu prea frumoasă. În fotografie totul stă în lumină. Indiferent ce aparat ai, totul stă în lumină. Apoi, a băgat-o cred în Vscocam și poza a ieșit așa cum a ieșit. Ca una făcută cu DSLR-ul! Și când te gândești că nici nu știai că ai un ”DSLR” în buzunar și vorbești la el :)))))
Bun, e clar că n-o să poți face niciodată poze cu telefonul ca și cu DSLR-ul. N-o să ajungi un fotograf Nat Geo pozând cu o tabletă în soare. Dar mai avem încă un pas până la DSLR-uri!
2.  Încearcă un mirrorless. Adică un mini DSLR. Plus fashion statement. Sunt niște aparate foto care seamănă cu săpunierele (compactele) dar fac mult mai mult de-atât. Au o calitate a imaginii net superioară, le poți folosi ca și un aparat foto DSLR (setări manuale), filmează la o calitate excelentă, unele au un look retro foarte cool, adică altfel atârnă de gât, și cel mai tare e că au o gamă largă de obiective. Da, poți să schimbi obiectivele.
De cele mai multe ori, aceste aparate nu au vizor. Dar pentru începători e ok, nimeni nu se uită pe vizor. Toată lumea se uită pe display. Mă amuză că de fiecare dată când dau aparatul meu foto cuiva să facă o poză (și n-a mai ținut un dslr în mână în viața lui) se uită și se întreabă de ce naiba nu se aprinde display-ul, dacă e pe ON. Așadar, la mirrorless de cele mai multe ori vă veți uita numai pe display. Eu nu mă pot uita pe display deoarece mă distrage tot ce văd în jurul lui. Așa, prin vizor văd fix cadrul pe care vreau să-l iau.
Apoi, un alt factor important. Greutatea!!!! Sunt foarte ușoare aparatele astea. Chiar nu vei înjura niciodată aparatul foto în vacanță, sau oriunde. Poți să-l iei cu tine zi de zi. Pe când un DSLR, îți cam vine să-l lași tot timpul acasă.
Iar faza cu obiectivele este genială. Producătorii oferă acum o gamă foarte largă de obiective, asemănătoare cu cele din clasa DSLR-urilor. Ai obiective de zoom, extra zoom, wide, obiective fixe de 35mm, 50mm, 85mm sau chiar 10mm. 
Uite-te un pic pe Samsung-ul ăsta și Fugi-ul ăsta. Mie mi se pare că arată bestial. Sunt scumpe într-adevăr dar e o alternativă mult mai ușoară.
Care sunt părțile proaste? Alea majore e că sunt niște aparate încete. Îți focusează greu înainte de a face o poză, mai ales în low light. Sau poate nu focusează deloc și te trezești că nu-ți face poze. Se întâmplă. Sau să consume bateria în draci, căci te folosești foarte mult de display. Dar testează unul înainte să ajungi la DSLR.
3. Bun. Și ajungem și la mult râvnitele DSLR-uri. Îți spun din start! Stai liniștit, nici după ce îți iei un DSLR n-or să-ți iasă pozele cum vrei. Ca alea din Nat Geo. Ai nevoie de practice și de alte câteva chestii.
Evident că aparatul contează, dar cel mai mult contează optica. În obiective stă secretul aparatelor foto profesionale. Dacă vrei s-o iei pe drumul ăsta, nu investi din start mii de lei într-un aparat foto care oricum îți va fi greu să-l înțelegi. Începi cu unul din zona de start (gen 5100 sau 7100 de la Nikon) iar apoi alege niște obiective mai bune. Cu cel pe care ți-l dau ei standard poți să faci poze. Dacă îți cumperi obiective bune, vei face și fotografii!
Asta-i cea mai nașpa chestie la DSLR-uri. Trebui să fii cu adevărat pasionat ca să faci asta. Adică îți vei da seama că nu poți să faci totul doar cu aparatul pe care ți l-ai cumpărat. Vei vrea să cumperi alte obiective și accesorii iar asta înseamnă o grămadă de bani și kilograme. O să-ți iei un rucsac și o să-l umpli de toate lucrurile astea. Dar îți garantez că dacă nu ești cu adevărat pasionat, o să arunci ghiozdanul ăla într-un colț și acolo o să rămână. 
Dar dacă ai făcut pasul ăsta, atunci învață câteva reguli de bază ale fotografiei. Învață-ți aparatul. Apoi o să știi și ce obiective să-ți cumperi în funcție de ce tip de fotografie o să-ți stârnească interesul. Și ca să fie și mai ușor o să-ți spun ce am eu acum în ghiozdanul ăla care stă aruncat în colțul camerei:
Nikon D90 –  nici nu cred că se mai fabrică. Dar e bun, foarte bun. Singurul lucru care-mi displace e că nu pot să filmez cu el HD. Filmează foarte prost! Și o să vrei să filmezi cu DSLR-uri în momentul în care ți-ai luat niște obiective mișto
Nikon Blitz SB-600 – am un blitz extern încât să mă joc cu lumina artificială, să-i spun eu unde să bată, nu să-mi plesnească tot timpul subiectul drept în față. Pe lângă asta mai am niște cabluri de prelungire și un capac de plastic ca o antenă de satelit. E ok, n-ai nevoie încă de ele.
Grip – un extra suport la baza aparatului foto unde mai poți înfige încă o baterie și mai ai un șir de butoane, ca atunci când faci o fotografie de profil să nu stai cu cotul ridicat (pentru profesioniști și bătrâni).
Nikon 18-105mm – un obiectiv de vacanță. Am și un unghi larg, pot face peisaje, instantanee, și chiar să prind detaliu pe căprioara aia de pe trecerea de pietoni.
Sigma 10-20mm – ăsta are un unghi foarte larg și deformat pe margini. Are un efect tare fain și ies niște poze bestiale. E ca și cum ai ieși afară și ai face poze cu vizorul de la ușă :))))
Nikon 35mm de 1.8 – Un obiectiv standard care-mi permite să fotografiez în condiții slabe de iluminat fără să folosesc blițul. Asta din cauza acelui 1.8. E foarte important. De obicei o să vedeți numai 3 sau 4.5. Când vedeți ceva sub 2.8 sau egal cu, e treabă serioasă. Bagă bani, bagă bani!
Nikon 85mm de 1.8 – Ăsta e un alt obiectiv bestial. E pentru portrete. Faci niște poze bestiale cu el. Nu-ți mai vine să-l dai jos de pe aparat.
Și gândiți-vă că ce v-am enumerat eu aici sunt numai chestii din gama de amatori. Nici un obiect nu intră în categoria profi. Dar cu toate astea poți să faci niște fotografii extraordinare. Pentru că ce înseamnă de fapt profi? Să te folosești de aparatul foto în profesia pe care o ai. Să câștigi bani din asta. E într-adevăr mai șmecher aparatul dar nu la asta se referă când zice că e profi. Așa că dacă nu ești de profesie fotograf (încă), nu te arunca direct la cele mai scumpe aparate. Ia-o încet, treci prin toate etapele și o să-ți placă fotografia mult mai mult decât dacă-ți iei din prima un bartai aparatul foto de jdemii de lei de care te plictisești după vreo 2 ani și apoi i-l vinzi lu văru. 

3 Comments Ce aparat foto să-mi cumpăr?

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.