Te enervează reclamele video de pe YouTube?

Pe tine te enervează sau nu reclamele video de pe YouTube? E cineva care se uită la reclamele alea? Am pus ieri întrebările astea pe Facebook și am primit răspunsuri interesante.

Eu nu aș alege ca brand să-mi fac reclamă video pe YouTube. Asta pentru că eu deja detest brandurile care îmi invadează viața atât de brutal. Chiar dacă poate foloseam produsul respectiv înainte, acum dacă văd că-mi întrerupe o melodie pe YouTube, trag o înjurătură de vreo 5 secunde și mă dezic de brandul respectiv. Poate intra lejer la categoria viol digital 😀
Având în vedere că Winamp-ul a murit și lumea nu-și mai stochează muzica, filmele și pozele local, YouTube a devenit noul playlist. Știu, există câteva servicii de music streaming contra cost, dar sunt încă foarte departe de ce poate să-ți ofere YouTube-ul. Și asta pentru că YouTube ne are pe toți ”angajați” fără salariu și putem oricând să urcăm o melodie (fie că e a noastră sau suntem artiști consacrați și o urcăm pe Vevo), iar aceasta devine accesibilă oricui. 
Da, sunt conștient că fără reclame nu există bani și YouTube. Dar aici mă refer la modul în care ajungi să-ți faci reclamă. Și dacă nu cumva chestia asta ajunge să-ți dăuneze mai mult decât să te ajute. 
De-aia am și pus întrebările astea pe Facebook și am observat că nu toți au răspuns că dau skip ad. Sunt care se uită pentru că lucrează în domeniul publicitar și sunt interesați de piață. Ok, ăsta e un procent infim față de consumatorul obișnuit. Dar sunt și persoane care se uită la reclame. Nu la toate, dar se uită. Apoi m-a lovit!
Ajung să gândesc cum gândesc toți cretinii de clienți care se duc la o agenție de advertising și tot ei sunt cei care spun cum să fie reclama. Pentru că oamenii sunt foarte diferiți și ne comportăm diferit. Tu vrei să faci și să vinzi un cârnat verde iar agenția îți spune că nu poți să vinzi un cârnat verde, că n-o să-l mănânce nimeni, arată dubios. Arată ca dracu! Tu ești mai deștept și insiști că acel cârnat trebuie să fie verde că doar tu dai banul pe reclamă și ție îți place verdele. Agenția vine și-ți zice, nu mai bine facem noi cârnatul în culoarea lui naturală și îi dăm numele de Cârnatul Verde? Asta o să atragă lumea și o să-l încerce. Dar tu nu, că ești client și știi mai bine decât o agenție specializată ce vrea lumea.
Deci da, reclamele video pe YouTube funcționează și aș fi interesat dacă brandurile ar publica rapoartele de analytics față de ad-urile lor. Sunt sigur totuși că un procentaj foarte mare de oameni detestă reclamele. Dar va fi un lucru cu care ne vom obișnui. 
De ce deranjează? Pentru că nu se asociază cu tine. Deși YouTube susține sus și tare că îți cunoaște profilul (te-a pus la un moment dat să-ți asociezi contul de YouTube cu cel de Google), se bazează pe locația ta, gusturile tale și categoria de vârstă, o cam dă cu fail aici. Adică de ce pana mea mă interesează reclamele la Women hairstyling sau ciocolata Rom pe care o detest? :)))))
Singura dată când m-am uitat la o reclamă pe YouTube a fost la un canal de clipuri cu dansatori de freestyle. Și am făcut asta pentru că reclama avea doar muzică, fără voice over. Și mă întrebam, ce dracu e melodia asta? Atunci m-a atras! Și asta sunt și poveștile de succes ale reclamelor video de pe YouTube. GoPro-ul la fel, a avut un reach enorm, magazinele cu echipamente sportive, care nu necesită explicații ci doar imagini antrenante și muzică mișto. Asta e o direcție care te poate atrage față de clienții sau posibilii clienți. Pentru că YouTube-ul nu e ca TV-ul. Nu poți să aplici aceeași gândire. Nu mă uit pe YouTube la Noră pentru mă-ta ci mă uit sau ascult muzică. Deci nu-mi arunca pur și simplu aceeași reclamă de detergent și pe YouTube.
Și mai e ceva. YouTube trebuia să instaleze demult un plugin cu funcția de normalize audio. Adică fiecare clip care este urcat să aibă sunetul la același nivel de decibeli. Sunetiștii care lucrează pentru reclame au un standard cerut de TV-uri sau radio-uri pe care îl respectă. Pe YouTube însă clipurile sunt urcate de fiecare așa cum se pricepe, sau nu. De-aia reclamele se aud foarte tare față de clipuri, de cele mai multe ori. Și nu-ți vine să-ți bagi p..a și să te p..i pe m….i lor cu Mercadoru lor și cu Văru lor de c…t, ”că mi-a stat inima de la reclamele voastre de 2 bani, mă p.ș pe voi și pe reclamele voastre!”.
Dar e foarte dificil de făcut asta. Odată pentru că YouTube nu a dorit să devină un playlist de muzică, dar nah, nu întotdeauna iese ce vrei și apoi pentru că fiecare utilizator are ”libertatea” de a-și urca ”creațiile” așa cum dorește. Dar la un moment dat e posibil să apară și sunetul egalizat.
Până atunci, eu o să dau skip, unde dintre voi nu, și reclamele or să ne invadeze și visele peste vreo 50 de ani.

2 Comments Te enervează reclamele video de pe YouTube?

 1. Mi 11/04/2014 at 1:53 pm

  Discutabil, Alex. Clientii nu platesc daca utilizatorul da skip la reclama. In teorie, asta ar trebui sa furnizeze informatii suplimentare fata de ce stie Google fata de tine, pentru ca sistemul sa poata optimiza adurile ;). Btw, in alte tari nu poti sa asculti melodii pe YT ca nu e legal. Asteapta-te sa se intample si la noi asta in curand. Pentru ca … guess what, nu e legal 🙂

  Reply
  1. admin 12/04/2014 at 11:22 am

   Salut! Da, ai dreptate și știu că multe lucruri nu sunt legale și ne învârtim într-o lume în care nu facem decâ să ne punem bețe în roate. Iar părerile consumatorului se vor bate tot timpul cap în cap cu cele ale producătorului. Let's face it! Toți am vrea să trăim într-o lume liberă fără să fim invadați de lucruri care ne deranjează :))

   Mulțam de vizită!

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.