MAE foarte multă lume care n-a votat

E 00.18 și oamenii din fața MAE deja s-au împrăștiat. Intru pe facebook și îl întreb pe prietenul meu Iani din Londra dacă a reușit să voteze. Îmi spune că NU, deși a stat la coadă mai bine de 5 ore și mai avea încă vreo 600 de oameni în față la ora 21.00 (ora UK-ului), când s-a închis secția de votare. Îmi mai spune că în total sunt peste 2500 de oameni care n-au fost lăsați să voteze. Îl simt din ce-mi scrie că e foarte dezamăgit și mi se pune un nod în gât.

În ultimul articol pe care l-am scris m-am luat de Diaspora. Nu prea am avut niciodată încredere în ea, asta pentru că n-am simțit niciodată că ar fi votat în interesul oamenilor care încă trăiesc în România. Am greșit și-mi pare bine, pentru că m-a fascinat determinarea oamenilor de azi de a merge la vot. Respect lor! Și cum bine spunea cineva pe facebook, nimeni nu stătea atâtea ore la coadă ca să voteze cu Ponta, după ce exit-poll-urile arătau că are majoritatea voturilor. 

Mă uitam seara la știri și la primele rezultate. La un moment dat Realitatea TV face ceva fin. În stânga ecranului Ponta declara cum o să arate noul lui Guvern de vis, plin de corectitudine și într-o comuniune absolută cu Președintele. Se bucura că alegerile n-au mai fost fraudate. În dreapta apăreau primele imagini din fața MAE cu protestul oamenilor față de noua metodă de fraudă electorală prin limitarea numărului de ștampile și niște căcaturi de hârtii de completat. Aceste două imagini se derulau pe ecran în paralel. Mi-am luat aparatul și m-am dus la minister.

Nu s-a întâmplat nimic extraordinar. Undeva la vreo 200 de oameni, poate chiar mai mulți, s-au adunat pentru a cere demisia ministrului Titus și pentru a fi alături de românii din Diaspora care au stat atâtea ore la coadă pentru a vota și care n-au reușit. Oamenii discutau între ei, țineau câteva pancarte și în același timp erau și cu ochii pe telefon. În ultima lună și în special ieri am putut vedea cât de puternică este social media și cum îi poate uni pe oameni într-un scop comun. E bine că s-a ieșit în seara asta. Dacă din păcate va fi cazul, sper să se iasă în număr și mai mare. Pe lângă lozincile standard, la final oamenii au aplaudat determinarea tuturor celor din Diaspora.

E puțin trecut de 00.30. O angajată a ministerului se uită furiș pe geam pentru a vedea dacă mai sunt oameni. Probabil vrea să plece acasă. Am mai rămas eu și cu Dragoș într-un grup de vreo 5 oameni la o țigară și o glumă de final. O mașină de jandarmi încă așteaptă. Mai parchează o altă mașină. Din ea iese un cuplu tânăr și cu unul din părinți. Au venit prea târziu, dar contează că au venit. Stingem țigările și plecăm spre casă. Un jandarm raportează prin stație ”Gata, s-a terminat”. În urma noastră rămân să protesteze doar mucurile de țigară de pe stradă, călcate în picioare de niște oameni care efectiv s-au săturat.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.