De ce votul tău nu o să conteze

Suntem atât de preocupați de propria noastră existență individuală că nu observăm niciodată personajul din spatele nostru care ne îndeamnă constant la luptă! Degeaba…

Nu, nu o să mă alătur deloc celor care nu se duc la vot doar ca să tragă un semnal de alarmă. Dar am fost mult mai atent la oamenii din jur în ”perioada electorală”, atât pe facebook cât și pe stradă. Apoi m-am întrebat. Presupunând că vom avea președintele pe care ni-l dorim, o țară nu poate funcționa doar cu un om, indiferent că are valorile necesare, nu? Adică ai nevoie și de niște oameni cu aceleași valori care să pună totul în mișcare, nu? Și unde naiba găsim noi oamenii ăștia când noi suntem atât de dezbinați și ne lipsesc toate valorile pe care le căutăm în aleșii noștri?

Suntem un popor de proști. Și n-o spun eu, o spunem toți despre noi. ”Uite-l și pe prostu ăla!” sau ”Cine, mă? Prostu ăla? Ăla e un idiot, mă!”. Aud atât de des chestia asta încât mi se face lehamite. Și eu făceam asta înainte și nu e ok. Și eu sunt prostul multora, sunt sigur. Și tu ești prostul altora chiar dacă și tu îi faci pe alții proști. Și deja nu mai e vorba despre cine are dreptate, ci despre faptul că suntem prea individualiști și nu ne gândim niciodată la nevoile celorlalți sau la a înțelege punctul lor de vedere.
Citeam într-un interviu că populația acestei țări este imbecilizată. Și nu acum în ultimii 50 de ani de comunism sau 25 de democrație. Ci din totdeauna. Ăștia suntem noi și așa vom funcționa. Nu ne schimbăm și nu evoluăm, ci doar lucrurile materiale din jurul nostru fac asta. Faptul că suntem pe locul 3 ca viteză de internet sau avem McDonalds și H&M nu face din noi o țară civilizată. Nu mai arătăm ca în anii 90, dar nici oamenii nu s-au schimbat foarte mult. Iar schimbarea vine în mod automat prin adoptarea noilor tendințe și curente din țările civilizate, către care aspirăm.
Vrem să trăim într-o țară civilizată, să avem un președinte sau un guvern cinstit, dar nouă ne e lene să semnalizăm când trecem de pe o bandă pe alta. Jur că acest comportament din trafic ne caracterizează enorm ca nație. Dacă ție ți-e lene să semnalizezi, cum te aștepți ca oamenii să muncească pe bune? Sau pentru tine? Sau să ai un președinte corect? Și el se trage din același neam ca și tine. Aveți același ADN. Ne doar fix în pix de ceilalți participanți în trafic, oprim unde avem chef și cum avem chef, înjurăm atunci când cineva ne claxonează (chiar dacă n-avem dreptate) și nu prea ne asigurăm niciodată, pentru că n-are cum să mai fie și altcineva în afară de noi în trafic, nu? Și chiar dacă ar fi, să ocolească. Da, toți încălcăm legea. Știm că se poate și o facem. Și încercăm de fiecare dată să găsim metode prin care să scăpăm de repercursiuni. Asta pentru că aleșii noștri au stat ca exemple de comportament în societate. Dacă fiica președintelui își conducea Range Rover-ul tot timpul pe linia de tramvai și parca tot timpul pe trotuar unde avea chef, de ce să nu fac și eu la fel, nu?

În schimb, suntem patrioți. Nicidecum să nu ne lăsăm țara pe mâna unor străini. Ce să caute un neamț la mine-n țară? Ăla care nu zice nimic, nu se apară, nu scuipă ca ceilalți. E clar un dubios. Sau mai mult de-atât. Ce să caute regele ăla care a fugit și ne-a lăsat baltă. De parcă de-atunci încoace au fost numai români care au avut grijă de noi și totul merge ca pe roate. Hai să vă spun de ce-mi place mie monarhia, chiar dacă e un motiv naiv. Impune respect. Atât respect față de sine cât și față de semenii tăi. Se presupune că Regele este cel mai educat și cultivat om din stat. El reprezintă imaginea țării și devinde un model în societate. Asta am văzut în fiecare țară monarhică pe care am vizitat-o. Oamenii au grijă față de cei din jurul lor. Îți zâmbesc, îți fac loc, te fac să te simți bine. Automat ajungi să faci și tu la fel. Dar asta înseamnă să fi egal cu ceilalți, ceea ce nu prea ne convine, nu? 

Ceea ce vreau să spun e că noi nu vrem să facem parte dintr-o societate. Nu dintr-una civilizată cel puțin. Suntem mult prea mândri, prea plini de noi, ne considerăm mult prea inteligenți, mult prea individualiști încât să funcționăm ca un stat civilizat. Nu ne interesează și nu acceptăm nevoile celorlalți pe care dacă noi nu le avem, înseamnă că nimeni n-are nevoie de ele. Mai mult de-atât, dacă noi am fost crescuți într-o direcție, atunci toată lumea trebuie să crească în direcția aia, fără să ne întrebăm dacă e o alegere corectă sau nu. Și așa ajungem să dăm de pământ cu toți cei din jurul nostru și să facem mișto de ei. Chiar dacă sunt oameni valoroși, precum actori sau muzicieni. Sau pur și simplu nu ne pasă. Exact. Nu ne pasă!

Și dacă iese Ponta președinte, ce-ți va spune ție chestia asta? Că trăiești într-o țară de imbecili, de țărani fără școală care habar n-au cum se cheamă țara lor și care au drept de vot. Și e vina lor că n-au școală? E vina lor că n-au un sistem educațional bine pus la punct? E vina lor că se bucură pentru un kil de ulei? Nu, nu e. Încearcă să înțelegi nevoile oamenilor din țara asta și la ce nivel sunt, nu doar ce discuți cu prietenii tăi intelectuali pe facebook. Pentru că fix de aceste nevoi s-a folosit și cel mai periculos candidat la președinție. S-a dus la ei acasă cu o punguță și o vorbă bună. Om tânăr care se gândește la bătrânii sărmani. Nici un tânăr n-a mai făcut asta pentru ei, nu-i așa? Când le-au fost tăiate pensiile, noi ce-am făcut? Nimic! Ne-am dus la birou, am ieșit la o bere, am fost prin mall, ne-a durut în cur. Pe el nu. Când au ieșit să susțină Antena 3 i-am înjurat și i-am discreditat, ba chiar i-am considerat pericol public și-am transformat reporteri în adevărați eroi care s-au luptat cu bandele de gerontofili. El nu i-a considerat un pericol ci i-a considerat așa cum ar trebui să-i considerăm toți. O majoritate. El a știut cum să se folosească de ei în interes propriu, noi se pare că nu suntem în stare nici măcar să le înțelegem nevoile primare. Fie că-ți place sau nu, facem parte toți din același popor. Cică se presupune ca ăla deștept ar trebui să-i mâne pe ăi mai proști. Aș vrea să văd că faci asta și nu că te porți ca ei. În situația asta chiar nu contează că tu ai idee pe ce continent este România. Și apropo, e prima oară cred când populația rurală acceptă să voteze cu un președinte tânăr! Într-un mod idiot, mie asta mi se pare o evoluție.

Dar multe din lucrurile astea tu deja le știi. Așa că te gândești că nu ai nici o șansă și că votul tău n-o să conteze. Sau candidatul tău n-are nici o șansă la vot. Dar hai să-ți spun o chestie. Macovei n-are nici cea mai mică șansă să ajungă președinte. Băh, da nici una! Și acum pe ultima sută de metri vin unii și spun ”dacă toți cei care spun că Monica n-are nici o șansă ar vota cu ea, ar câștiga alegerile”. E o tâmpenie. Nici așa nu are șanse! Dar hai să-ți propun o chestie. Fă ceva ce n-ai mai făcut în viața ta. Votează pentru candidatul tău preferat nu ca să câștige el, și nici pentru tine, ci pentru respectul față de ceilalți, pentru prietenii tăi care cred în acel candidat, pentru familia ta, pentru copiii tăi (actuali, viitori) și pentru generațiile următoare. Obișnuiește-te să răspunzi în gesturi civilizate și inteligente, nu de turmă și cu ură. Tu vei seta un exemplu iar exemplul tău va fi urmat și de ceilalți pe viitor. România încă nu a ajuns la acel moment de cotitură în care lucrurile se vor schimba brusc în bine. Dar sunt oameni faini și tineri care se entuziasmează acum mai mult ca oricând. 

Prima mișcare de stradă în România a avut loc în timpul mineriadelor din 90. Abia după aproape 25 de ani, tinerii au ieșit iar în stradă pentru Roșia Montană. Nu contează că a fost o mișcare orchestrată, contează că au fost foarte mulți tineri care n-au avut nici o culoare politică și care au ieșit în stradă din pură inițiativă! Acum vin alegerile și îi văd la fel de înverșunați. Mie Macovei nu-mi transmite deloc încredere. În primul rând pentru că este femeie, iar în România (o țară unde religia este pe primul loc – religie care definește doar două tipuri de femei, ori născătoare de Dumnezeu, ori curvă) o femeie încă nu-și are loc la conducerea țării, deși mi-aș dori. Apoi pentru că nu consider că este candidatul ideal care să controleze un sistem încă plin de oameni corupți. Dar înclin să cred că voi vota cu ea pentru toți prietenii și cunoscuții care cred în ea. Fac parte dintre cei care nu consideră că viitorul președinte va schimba radical România, dar voi vota pentru cei care chiar cred asta. Cred că poți să faci și tu asta dacă încă nu te-ai decis. Pentru că la finalul lunii noiembrie s-ar putea să avem o surpriză și să zâmbim toți de plăcere.

P.S. Vă rog, cei din Diaspora, ce-ar fi să ne lăsați în pace și să nu mai mergeți să votați pentru noi! Ați plecat din țară pentru că nu vă plăcea traiul de aici, da? Pentru că acolo câștigați mai bine și e lumea mai civilizată. Ce-ar fi să ne lăsați pe noi ăștia de am rămas aici să votăm pentru noi. Asta pentru că voi ați votat de fiecare dată cu ăla pe care nu l-am vrut noi. Și nu ne faceți nici un bine! Vă asigur că indiferent ce candidat o să iasă, nici unul nu o să se asigure că voi o să vă întoarceți acasă ca să aveți joburi și salarii ca în afară. Așa că mai ușor cu avântul ăsta patriotic. E ca și cum te-ai duce să faci sex cu amanta, pentru că e mai bună, are silicoane și îți face și sex oral, dar simți nevoia s-o suni și pe nevastă-ta și să-i spui să nu mai dea banii pe toate hainele, cosmeticele și sală, mai bine să ia ceva de mâncare și să stea la cratiță.

4 Comments De ce votul tău nu o să conteze

 1. Anonymous 01/11/2014 at 3:42 pm

  Bun articol, excelent, as spune, pâna am ajuns la PS. Este o vorba din popor care zice ceva de fasole si muci ( 😉 ), adica Alex Damian, ai adus prejudicii grave articolului…
  Nu e corect sa-i judeci cu atâta sarcasm pe cei care au plecat .. Eu si familia mea am plecat, a fost alegerea noastra. Si au ales multi sa o faca (sigur si tu ai rude sau prieteni din categoria asta!), lucru care nu se intâmpla prea des (cam deloc) inainte de ´89… Oamenii au iesit si au vazut ce se afla dincolo de hotare.. si le-a placut ceea ce au vazut si au dorit sa aiba si ei, pe pamantul lor, case frumoase, cu gradini inflorite, orase cu parcuri si strazi curate, autostrazi, supermagazine, piete salubre, festivaluri, alei luminate, terase, restaurante in menu-urile carora sa gaseti si altceva decat mici si cartofi prajiti, etc…. Am invatat disciplina si respectul in trafic afara – ma ingrozeste si inhiba violenta soferilor in Romania (mi-e rusine ca ani de zile si eu am condus la fel, ca in jungla! ).. Din cutia etansa si intunecata in care au trait romanii inainte de ´89 – exista un "inainte" si un "dupa" – nu vedeam mai mult decât se dorea sa stim si sa vedem, ne era ingradita pâna si imaginatia…
  Crezi ca daca tu ai fi trait in acele vremuri (sunt sigura ca esti mult prea tânar!) ai fi stiut sau visat ca se poate si altfel? Te-ai nascut in alt timp, când ti-e greu sa-ti imaginezi ca se putea trai cu doar 2 ore de program tv, fara internet, mobil, laptop, literatura, arta, etc. , când iti poti atinti ochii spre LUME, poti alege si COMPARA…
  Judeci cu cinism si fara fundament, exact ca un demn purtator de ADN românesc, asa cum ai spus-o in articol (ca doar din cauza lui avem anumite limite!).
  Nu venim sa votam in tara, nu te ingrijora, desi , poate, votul nostru ar conta… votam "de afara", daca dorim!… Ar trebui ca voi, cei "dinauntru", sa ne sprijiniti chiar, ca de dat cu piatra stim toti muritorii, nu e numai sport national… Atitudinea ta nu e prea constructiva, nici pacifista.. nu incurajezi, distrugi si ataci… Crezi ca nu-mi doresc sa circul civilizat in tara mea (chiar daca tu nu crezi, este Romania!!) pe strazi largi, impecabil asfaltate si semnalizate, in orase demne de un continent in care arta isi are leaganul sau milenar?
  Ironia ta e nedreapta si inutil indreptata spre cei "de afara".. Noi nu urâm, noua ne este DOR si militam aici si oriunde pt a schimba oribila parere a lumii despre blestematul ADN de care vorbeai…

  Si public, pt cei "de afara", harta cu sediile pt votare in strainatate .. noiembrie 2014, votam presedintele României..
  http://www.mae.ro/harta-sectii-2014
  (asta pt ca NE INTERESEAZA !!! 🙂 )
  Valeria Ionescu

  Reply
 2. Valeria Ionescu 01/11/2014 at 3:50 pm

  Am semnat.. nu sunt anonim.. nu am ales bine profilul..

  Reply
  1. admin 03/11/2014 at 12:45 am

   Dragă, Valeria,

   Mulțumesc pentru cuvintele tale, am citit mesajul tău în întregime. Am 33 de ani și chiar dacă eram destul de mic, îmi amintesc destul de bine cum era înainte de 89, cum a fost după și dorința de a avea ceea ce am văzut în diversele țări străine pe care le-am vizitat.

   N-am nici o problemă cu românii care s-au mutat în alte țări și nu mă frustrează deloc acest lucru. Acest PS a reflectat modul în care am perceput eu Diaspora după rezultatele alegerilor anterioare. Aveam tot timpul așteptări mai mari de la cei care au plecat și care au văzut cum se trăiește într-o țară civilizată și educată. Și totuși rămâneam șocat de modul în care se vota (sau dimpotrivă, dezinteresul total) și în afară. Și lucrul ăsta mă frustra grav, pentru că parcă primeam o lovitură în plus de unde te așteptai mai puțin. Sper să înțelegi acum de ce-am spus lucrurile astea.

   Ieri însă mi s-a demonstrat că am greșit și recunosc. Determinarea voastră de a sta atâtea ore la coadă a fost incredibilă. Am ieșit aseară alături de protestatarii din fața sediului MAE și chiar dacă au fost puțini, oamenii v-au aplaudat și v-au mulțumit.

   http://www.alexdamian.ro/2014/11/mae-foarte-multa-lume-care-n-votat.html

   Reply
  2. Valeria Ionescu 03/11/2014 at 1:17 pm

   🙂 Nu sunt ranchiunoasa… la vârsta mea se impune o oarecare tinuta si întelepciune ( 😉 ). S-a promis un al doilea tur de alegeri, in 16 nov. Sa speram ca "strainilor" nu li se vor mai inchide usile in nas. Si sa speram ca totul va iesi bine, asa cum tara noastra o merita. Si, cu timpul, oamenii se vor schimba (speranta din cutia Pandorei trebuie si ea eliberata, ca relele si-au facut de cap o vesnicie !) .. La noi dureaza mai mult, ca ne urnim mai greu..
   Sa continui sa scri cu acelasi aplomb si sinceritate, Alex!
   Un salut, Valeria

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.