Je Suis Charlie

Hai să-ți spun o chestie! Toate statusurile alea de pe Facebook, de pe bloguri sau din ziare cu #JeSuisCharlie au fost posibile pentru că tu încă trăiești într-o țară liberă unde ai libertate de exprimare. Ar fi bine să nu uiți niciodată asta! Indiferent că ai spus că ăia își merită soarta.  Și hai să-ți mai zic ceva.

Lumea e împărțită în două categorii de oameni. Nu contează că vorbim de albi, negri, asiatici, musulmani, budiști, protestanți, amish, whatever the fuck they pray to. Toți sunt la fel. Dominanți și dominați. E atât de simplu.
Sunt oameni care caută puterea cu orice preț, care ar face orice să aibă chestia asta. I-am cunoscut și eu, i-ai cunoscut și tu. Poate chiar ești unul dintre ei, deși cei dominanți care chiar se prind de putere sunt foarte puțini, dar îndeajuns de mulți pentru a controla majoritatea reprezentată de dominați, adică ăia ca mine sau ca tine care nu se activează decât atunci când intervine o situație extrem de gravă. Și poate nici atunci. Așa că lucruri de genul ăsta se vor tot întâmpla în decursul istoriei, așa cum s-au întâmplat și până acum.
Am citit multe statusuri zilele astea, în legătură cu atacurile din Paris. Am trecut peste cei care spun că e normal să ți-o iei în gură dacă te iei de Dumnezeul lor. Am trecut peste ei pentru că sunt încă la acel nivel primordial de evoluție și sunt un pas mai aproape de retardații de extremiști. M-au întristat însă statusurile celor care se plâng că uite cum ies oamenii în stradă pentru 12 oameni când în Siria sau mai știu eu ce alt sfârșit de deșert, masacrul e la o scară inimaginabilă. Că pe ăia nu îi plânge nimeni.
În Interstellar (deja devenit filmul meu SF preferat), personajul interpretat de Matt Damon are o replică genială. Oamenii nu sunt capabili de compasiune și empatie decât pentru propria lor persoană, a familiei și prietenilor apropiați. Nu am fost făcuți pentru a empatiza cu toți oamenii de pe pământ. Și chiar dacă vrei să faci un bine pentru ceilalți, o faci doar dacă știi că nu ți se întâmplă nimic. De-aia nu face nimeni nimic în astfel de cazuri. N-or să existe niciodată eroi care să sară și să se lupte cu doi nebuni care trag cu mitralierele. Frica te paralizează (un instinct de autoapărare). De-aia Jesus a câștigat atât de multă popularitate. A făcut ceea ce oamenii nu sunt în stare să facă. Să moară pentru ei. Dar el e un caz mai unic așa, motiv pentru care au zis că vine de Sus. Iar jihadiștii sunt doar niște bieți cretini spălați pe creier cărora li se promite o altă viață. 

Așa că hai să ne bucurăm totuși atunci când oamenii ies în stradă, căci e un motiv de compasiune. Văzut chiar și la musulmani, ceea ce e foarte ok. În copilăria mea era rândul rușilor să devină bad guys, acum a venit rândul musulmanilor și mă bucur că din ce în ce mai mulți au înțeles că e momentul să se alieze cu creștinii pentru a combate imaginea de teroriști cu care America ne-a obișnuit. Văd din ce în ce mai multe acțiuni de a separa islamul de terorism.

Acum nah, discuția se poate duce foarte ușor la alt nivel. Și mă refer la veridicitatea atentatului (eu sunt 50% fan teoria conspirației). Pentru că și aici sunt doar două direcții. Ori trăim în era propagandei false, în care ni se spune că avem parte de cea mai bună tehnologie și că putem urmări pe oricine, oricând, dar odată la câțiva ani lucrul ăsta e demontat de un atac de genul, ori pur și simplu sunt niște acțiuni premeditate care au ca scop introducerea unor noi măsuri sau devierea atenției publice de la un rău mult mai mare. 
Singura mea întrebare legată de ideea că totul e fake e că nu înțeleg de ce naiba ar face atâtea greșeli (gen, a căzut un avion peste pentagon dar nu l-a văzut nimeni, l-a executat în cap dar imaginile n-arată așa cum ne-a obișnuit Hollywood-ul, cu mult sânge și mișcări exagerate, etc).
Oricum ar fi, important e să spui orice tâmpenie ai pe suflet, căci acum poți. Părinții mei nu puteau, by the way. Și profită de chestia asta căci nu știi niciodată când poți s-o mai faci. Sunt țări unde ești aspru pedepsit pentru ceea ce scrii în ziare, bloguri sau chiar facebook (dacă ai acces la el). Indiferent că ești idiot, tu scrie acolo! Asta ne va asigura întotdeauna că trăim într-o țară liberă! Pentru că de fapt hashtag-ul #JeSuisCharlie nu se referă numai la redacția publicației, ci poate și la un simplu #SuntLiber, așa că poți să pui doar #JeSuis

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.