Au fost câțiva care mi-au cerut sfaturi în fotografie după ce-au văzut pozele făcute de mine în București. O să le răspund tuturor în postarea asta. Cred că e mai ușor așa.
Mă bucură să văd că sunt oameni care vin să-mi ceară sfaturi în ale fotografiei, deși eu nu consider că am atât de multă experiență încât să dau sfaturi sau chiar feedback pe fotografiile altora. Dar o să enumăr câteva lucruri care mi se pare mie de bază.
- Cel mai ușor e să urmezi niște cursuri oferite de fotografi profesioniști. Acolo vei afla tot ce vrei despre tehnica fotografică, despre ce aparat să-ți cumperi, despre curentele în fotografie sau ce tip de fotografie ți s-ar potrivi mai mult. Să nu uităm că aceste cursuri sunt surse de venit pentru fotografi și e absolut normal să plătești pentru așa ceva. Ceea ce nu vei știi din urma acestor cursuri e dacă ai talent sau nu 🙂
- Poți foarte ușor să înveți singur acasă. Net-ul e plin de tutoriale și oricum ai nevoie de mult timp și răbdare ca să ajungi să faci niște poze faine.
- Cea mai importantă regulă din punctul meu de vedere e să ieși și să faci poze. Multe poze! Nici nu trebuie să le urci pe facebook în speranța că vei rupe gura târgului. Este însă extrem de important să ieși foarte des, să mergi mult pe jos (lasă mașina acasă) și să faci poze peste poze. Apoi te duci acasă și vezi dacă-ți place ceva.
- Fă-ți cont pe Instagram (dacă încă nu ai) și urmărește câți mai mulți fotografi. De pe Instagram o să înveți foarte ușor apropo de simetria din fotografie și te vei inspira despre cum să-ți faci încadrarea. Vezi unde e poziționat subiectul și tot ce e în jurul lui. Care e relația dintre subiectul tău și mediul înconjurător. Mergi apoi și pe alte site-uri foto, precum 500px. Toți fotografii se inspiră din altă parte. Nu-ți fie rușine chiar să copiezi un stil la început.
- În momentul în care începi să le pui pe facebook urmează regula asta. Gândește-te că n-o să-ți iei nici un like pe ele. Băh, da nici unu! Să nu-ți creezi niciodată așteptări. Pentru că în momentul când o să vezi chiar și un singur like o să zâmbești. Îți spun asta pentru că mulți fotografi se confruntă cu dezamăgirea asta. Fac o poză bestială și își iau 3 like-uri. Mai pun apoi o poză cu un copac pe câmp și își iau mii de like-uri. Așa că deși trăim într-o lume a cât mai multor like-uri și follower-și, nu-ți crea așteptări!!!
- Sunt multe reguli în fotografie, de cum să faci încadrarea, etc. Eu îți zic atât: De fiecare dată trebuie să te cobori la nivelul subiectului pe care îl fotografiezi. Niciodată nu poza un câine de sus. Așează-te în genunchi și privește-l în ochi. Dacă e o broască, te întinzi și pe burtă! Dacă ai o clădire, mai bine traversezi strada și o pozezi de la distanță, să pară că ești la același nivel cu ea.
- În ceea ce privește aparatura, nu te gândi niciodată că un DSLR face minuni! Nu-ți cumpăra un DSLR doar că ai văzut că așa ies pozele bune la profesioniști. Eu unu întotdeauna recomand poze cu telefonul (mai ales că acum camerele de pe telefoane sunt foarte performante), apoi dacă într-adevăr îți place, mergi pe mirrorless. Sunt mai ușoare, extrem de performante și ai o gamă largă de obiective la ele. Dacă ajungi însă în situația de a face fotografii la petrecerile prietenilor, să faci portrete oamenilor, să ieși în fiecare weekend la munte ca să faci peisaje, atunci poți să te gândești să cari un rucsac de vreo 20 de kile plin de DSLR-uri, obiective, blende și un trepied! Dar știu că voi o să vă luați un DSLR din prima fără să mă ascultați 🙂 Vreți să vă spun procentul celor care și-au luat DSLR-uri și le-au vândut după un an? :))
Dacă într-adevăr vor fi doritori, atunci probabil că o să fac niște event-uri pe facebook și vă iau cu mine în plimbare prin București când o fi mai cald, că acum vă crapă degetele de frig! :))
Vă stau oricum la dispoziție și pe fb pentru orice întrebări!
Partea aia cu gamă largăde obiective … emm … nu prea 🙂
Pentru începători eu zic că e ok. Și văd din ce în ce mai mulți fotografi care se îndreaptă spre mirrorless. Cred că toți vrem să scăpăm de niște kilograme în plus 🙂