Mesajul de Crăciun al Președintelui României

Am zis să mă abțin, să nu mai fiu cârcotaș că e Crăciunul, dar pe bune acum, cam cât de greu poate fi? Cât de greu o fi să-ți angajezi o echipă de profesioniști care să-ți filmeze un amărât de mesaj de Crăciun la care să te uiți de plăcere? Se pare că e foarte greu, căci mesajul de Crăciun al președintelui pare a fi filmat cu cel mai ieftin telefon cu cameră foto.

Noh, hai să-i dăm play și apoi facem analiză pe imagine. Nu tre să ascultați mesajul că n-am nici o problemă cu el și nici cu Președintele.

În primul rând, ce-i cu bezna aia? Nu mă pricep la camere video, mi se pare că n-au ISO, dar au Gain parcă. Crăciunul înseamnă lumină în primul rând, iar Gigelul care a filmat acest mesaj a venit de-acasă cu telefonul și cu două lămpi de casă cu becuri de halogen, care evident că nu fac față încăperii. Nu mai zic că ar trebui să eviți să filmezi sau să fotografiezi lemn de culoare închisă, pentru că ăla suge la lumină în draci. În plus de asta, nu e nici un diffuser, nimic, că se reflectă ca dracu lumina aia pe lemn și pe șemineu. Dacă e, înseamnă că Gigel nu știe cum să pună luminile, sau nu folosește luminile corecte. Ah, da, stai că am uitat că a venit cu lămpile de-acasă. Probabil că a zis să aprindă și aplicele alea de deasupra șemineului (noroc cu ele că și-așa nu avea destulă lumină). Camera setată pe Auto și ”E ok domnu Președinte, merge!”.

Zic că e filmat cu telefonul pentru că un telefon nu poate să-ți ofere efectul ăla mișto de Bokeh pe fundal (blărul ăla de ne place mult). Aici e o diafragmă standard din care îmi dau seama cât de fake e lumina aia portocalie din șemineu. Ce? E filmat cu cameră video profesională? Mai bine taci și spune că ai filmat cu telefonul. E mai ok așa.

Măcar dacă o rugau pe doamna Geta să vină ea de-acasă cu beculețele de pom și tot era ceva. Așa zici că Președintele și-a adus aminte că mai are de filmat mesajul de Crăciun înainte de culcare și dacă tot era Gigel de la pază (pasionat de fotografie) prin preajmă, l-a chemat pe el să filmeze totul.

Noh, și-acum hai să vedem cum arată un mesaj de Crăciun corect. Uite, cuplul Obama. De când îi știu au aceeași încadrare la mesajele de Crăciun. Schimbă doar fundalul, fundal care are Bokeh d-ăla frumos de vă ziceam de el. Și el te ajută să scapi de reflexia lucioasă a lămpilor ieftine de studio. Practic, avem cam același fundal. Un șemineu, niște decorațiuni de Crăciun, dar diferențele sunt enorme. Ah, și încă un lucru extrem de important. Niciodată nu filma pe cineva pe un scaun cu spătar înalt (decât dacă e rege și e pe tron sau papa de la Roma). Un spătar înalt îți taie din aer și pare că cel care vorbește stă la zid. În plus de asta, aruncă o umbră inutilă a capului pe spătarul scaunului (ceea ce demască folosirea luminii artificiale).

Și acum, preferatul meu. Mesajul de Crăciun al Reginei Angliei. Pfoai, numai uite câtă atenție la detalii. Cum arată bradul ăla, cum au fost aranjate tablourile cu familia pe birou, iar regina care întotdeauna se îmbracă încât să se asorteze cu fundalul (anul trecut era totul pe violet). Bine, întreg mesajul ține vreo 10 minute, dar e făcut într-un mare fel cu imagini ale palatului, imagini cu regina și un colind de Crăciun pe final. Spune tu că n-arată genial totul?

Acum l-aș întreba pe Președinte dacă lui îi face vreo plăcere să se uite la propriul lui mesaj de Crăciun, dacă-i transmite vreo stare de Crăciun sau ceva. Și sunt așa de cârcotaș pentru că da, am așteptări foarte mari de la oameni care sunt plătiți să facă o treabă și scot ceva atât de ieftin. Nu e ok și nu ar trebui să mai acceptăm mizerii de genul ăsta. Ce dracu mă, că e plin netul de tutoriale. Gata, că am zis de draci de prea multe ori. O să dau replay la mesajul reginei să mă liniștesc cu vocea ei.

4 Comments Mesajul de Crăciun al Președintelui României

 1. Vlad Ilaş 27/12/2015 at 1:12 am

  La Obama au folosit două softbox-uri, simplu și elegant.
  Așa se face, fără complicații, și arată super 🙂

  Reply
  1. Alex Damian 28/12/2015 at 1:01 pm

   Corect! 🙂

   Reply
 2. Marius 27/12/2015 at 1:53 pm

  O lumina este, altfel n-avea umbra aceea in spate, la ceafa. Zgomot pe imagine nu pare a fi, asa ca ceva gain in plus ar fi fost mai ok.
  Probabil l-or fi deranjat luminile si nu mai vedea sa citeasca de pe hartie. Prea se uita fix…

  Reply
  1. Alex Damian 28/12/2015 at 1:01 pm

   Lumină este, ba chiar două surse (una în stânga spate), ca la manual. Dar rezultatul arată dubios, zic eu.

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.