Cei mai proști deștepți din univers

Processed with VSCOcam with lv01 preset

Dacă ieri făceam spume și mă umpleam de nervi ca tot omul, azi deja mă amuz imaginându-mi cum oamenii stau și mai dau refresh la pagina președintelui ca să vadă câți fani în minus mai are. O nouă izbândă a generației virtuale! 🙂

N-am dat unlike din cauza declarațiilor de băgător în seamă ale președintelui, ci din cauza faptului că a făcut un lucru mult mai grav de-atât. Până mai anul trecut îl consideram pe Iliescu ca fiind cel mai mare criminal al acestei țări. Și asta pentru că, copil fiind, mi-au rămas două imagini întipărite pe retină. Prima e o scenă filmată din Inter sau Universitate cu un nene care aleargă pe mijlocul bulevardului Magheru și care în scurt timp este prins din urmă de niște mineri cu bâte și fiare și care încep să bată la el ca și cum ar fi vrut să omoare cel mai mare monstru de pe pământ. După doar câteva secunde minerii se îndepărtează căutându-și altă victimă, iar în urma lor rămâne ceea ce pare a fi o urmă umană într-o poziție nefirească (vorba organului), într-o baltă de sânge. Mi s-a pus un nod în gât și m-a cuprins o panică și o teamă cum rar mi-a mai fost dat să trăiesc ulterior. A doua imagine a urmat la scurt timp cu o scenă filmată la Romexpo în care tovarășul Iliescu le mulțumea cu rânjetu-i celebru tuturor minerilor că au venit la București. Astea sunt singurele mele amintiri legate de Iliescu și de câte ori îl mai văd în public (pe la Festivalul Enescu de obicei) mă încearcă niște gânduri… Nu de alta, dar ăsta-i un fel de Regina Angliei de România. Pur și simplu nu moare și se pare că nimeni nu-l ajută în sensul ăsta. 🙂

Eh, acum încep să îmi creez alte amintiri. Cu un nou președinte care comite un altfel de genocid. Dacă până acum am votat de-a-n pulea doar ca să n-o dăm în mai rău (așa cum am ajuns să-l votez iar pe Iliescu pentru că niște imbecili voiau să-l voteze pe Vadim), în Noiembrie 2014 am găsit un nou candidat care să ne scape de aceiași comuniști corupți din PSD. Și nu e ca și cum ne așteptam la vreo schimbare majoră, dar am zis nah, omu vine de la Sibiu (pe bună dreptate unul dintre cele mai frumoase și mai curate orașe din țară), numele lui nu prea pare târât prin toate dosarele de corupție așa că hai să mai schimbăm un pic lucrurile. Și fiind la coadă în Londra în turul doi, în frig și ploaie, mă gândeam așa: Băh, dacă ăsta dă cu ea de pământ după ce-l punem președinte, ne fute definitiv și irevocabil.

Eh, și ce să vezi. Fix asta a făcut și asta face. Timp de un an și ceva de când e președinte n-a făcut absolut nimic. Băh, dar absolut nimic. Ba mai rău, o arde într-o aroganță specifică instituției din care face parte și face niște declarații halucinante. Practic, a ucis și ultima speranță și încrederea unui popor întreg. Pentru că acum chiar nu mai iese nici dracu la vot. Grătăriștii vor sări de cur în sus și vor urla ”V-am spus noi dar n-ați vrut să ne credeți!”, iar ceilalți își vor băga picioarele. Așa cum îmi bag și eu picioarele. Pentru că sincer, ori ești prost făcut grămadă, ori urmezi un scenariu premeditat al cărui scop l-am menționat mai sus. Și anume, să-i faci pe oameni atât de impasibili încât tu să faci absolut ce vrei.

 

Partea nasoală e că nici noi nu suntem mai presus. Adică marele nostru ghinion e că ne considerăm mai deștepți decât ceilalți. Facem mișto de Antene și publicul lor. Public pe care îl desconsiderăm cu totul, ba chiar îl jignim, fără să ne ducă vreodată mintea să înțelegem de ce au ales antenele alea și că în final de fapt ne înjurăm părinții și bunicii. Trăim în bula noastră numită Facebook și ni se pare că suntem niște intelectuali asupriți de mass media și politicieni corupți.

Dar Antenele astea fac o treabă foarte bună. Și-au creat o comunitate strânsă și bine închegată, chiar dacă e formată majoritar din pensionari și oameni cu o educație precară. Ceea ce noi, ”intelectualii” nu avem. Noi niciodată n-am știut să ne susținem unii pe alții și ne-am dat repede în cap ori de câte ori am avut ocazia. Adică mai scrie câte-un jurnalist sau blogger un articol mai răsărit, mai dă lumea un share, alții se găsesc să demonteze totul pentru că se consideră ei mai inteligenți și cam asta e tot. În afară de Facebook noi nu avem nici un canal de comunicare prin care să transmitem ce vrem. Și de fapt nici nu știm ce vrem. Atât de dezbinați suntem. Adică mi-am dat seama de asta când am fost în stradă la demonstrațiile Colectiv și unii aveau niște pancarte cu Jos Ciorbea. Jos ce, mă??? Ciorbea??? WTF??? Despre Ciorbea e vorba acum? Brusc voiau toți să-și rezolve problemele. Și aici cred că e de fapt problema cea mare. Noi ăștia ”intelectuali” cu dorințe de țară civilizată nu suntem în stare să ne unim și să facem fix ce face Antena 3. Pentru că suntem cei mai proști deștepți din Univers. Când o să renunțăm la orgoliile și fițele de publicitari hipsteri și o să înțelegem că împreună nu e doar un hashtag, ci o soluție, atunci poate o să găsim metode prin care să schimbăm ceva. Pentru că acum, totul este atât de infect încât tre să schimbăm o întreagă generație ca să simțim ceva. Un guvern sau un președinte e clar că nu e soluția. Și nici Facebook-ul nu e de ajuns, având în vedere că majoritatea nu știe nici să scrie, nici să citească.

2 Comments Cei mai proști deștepți din univers

 1. Nicu 19/02/2016 at 1:19 pm

  Ok, iesim in strada il dam si pe asta jos si ce mai urmeaza ? Problema e ca nu avem cu cine sa il inlocuim, sau nu inca. Adica treaba asta se construieste in timp. Faci un partid in jurul unor lideri pe care sa simti ca-i poti urma. S-apoi convingi poporul ca in loc sa iasa in strada e mai bine sa voteze un om de bun simt caruia ii pasa de tarisoara asta. Si uite asa schimbi clasa politica si omori dinozaurii. Dar asta se face in timp, cu consecventa, macar pentru ai nostri copii daca noi suntem eterna generatie de tranzitie.

  Reply
  1. Alex Damian 19/02/2016 at 2:38 pm

   Păi da, asta zic și eu. E atât de înfundată toată treaba încât nu ai nici o soluție pe moment. Plus că nici noi ăștia care vrem să facem ceva cu țara asta nu știm ce vrem exact. Am vrea să fie totul curat și civilizat, dar nu ne convine că nu ne putem parca mașinile peste tot pe unde avem chef (și asta nu e o problemă doar a celor needucați). Va lua mai mult timp să schimbăm ceva, dar mai avem nevoie și de un alt canal de comunicare în afară de Facebook. Într-o luptă murdară de genul ăsta nu te poți apăra doar cu moralitate, tre să joci un pic cu aceeași monedă, zic.

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.