Adică, în istorie s-au marcat anumite personaje sau evenimente pe care contemporanii vremii nu le conștentizau întru totul. Așa că vin și întreb, cum îți dai seama că ești contemporan cu niște evenimente care vor schimba cursul omenirii? Cum știi că trăiești în aceleași vremuri cu un mare geniu? Cum realizezi că poate zilele astea se întâmplă ceva care va schimba radical modul în care trăim și peste sute de ani, istoricii vor vorbi despre aceste zile ca fiind cele în care lumea s-a schimbat?
Da, sună apocaliptic și e doar de dragul scrisului, dar eu mi-am pus tot timpul întrebarea asta care nu are răspuns. Cum îmi dau seama care sunt cu adevărat evenimentele marcante despre care se va vorbi în cărțile de istorie (pardon, aplicațiile de istorie) peste sute de ani. Pentru că sunt sigur că oamenii nu și-au dat seama cât de genial era Leonardo da Vinci și ce vizionar a fost. Puteau trece pe stradă pe lângă el fără să-și dea seama că el tocmai făcuse schița unei mașinării care avea să fie inventată sute de ani mai târziu. Sau Iisus, care era un profet ca mulți alți zeci de profeți ai vremii. Nu a fost singurul ”magician”, dar a fost singurul care a înviat din morți și asta l-a transformat într-un personaj important al istoriei. Sau Bach, Rembrandt, industrializarea, etc. Exemple sunt foarte multe.
E interesant că nu prea știm multe despre viața personală a acestor genii, ci doar realizările lor. Putea fi niște nenorociți, răutăcioși, zgârciți, etc, dar nu aspectul ăsta îl notăm. Pe când atunci când suntem contemporani cu anumite persoane sau evenimente le cântărim din cu totul alte puncte de vedere și ne axăm mai puțin pe realizările cu adevărat importante ale unor oameni sau ceea ce a fost declanșat în urma anumitor evenimente.
Și am zis că la un moment dat o să încerc să adun cele mai importante momente din perioada vieții mele. De când m-am născut până când n-oi mai putea. Să-mi dau seama cu ce am fost contemporan. De exemplu:
Facebook! Facebook clar va intra în istorie, alături de Mark. Da, a fost Mirc, Yahoo Messenger, dar nimic nu a schimbat atât de radical modul în care interacționăm între noi. Conexiunea incredibil de ușoară a oamenilor de pe glob prin această platformă reprezintă clar un moment de cotitură în istoria omenirii. Sunt sigur că se va vorbi despre asta în istorie peste foarte mulți ani. Practic, la un moment dat a apărut telefonul, dar este posibil ca apelurile de voce sau mesajele text vor dispărea peste câțiva ani și toată lumea va comunica exclusiv prin intemediul conexiunii la internet. Eu unul, am din ce în ce mai puțini oameni cu care vorbesc la telefon. Încet, încet, totul se rezumă la Facebook Messenger sau WhatsApp.
Cât despre persoane, hmmm. Cine ar putea avea un impact la fel de puternic ca Albert Einstein, de exemplu, care este destul de recent. Am stat și m-am gândit și sunt sigur că aș primi o sumedenie de alte exemple, dar mă îndrept către ceva care încă e prea crud și încă în faza incipientă. Pentru că noi am auzit de Michelangelo, dar el nu a apărut brusc. Pentru unii trece o viață de om până când ajung celebri, sau alții ating celebritatea mulți ani după ce au murit. Așa că poate următorul geniu trăiește printre noi, dar mai are până când rolul lui va fi recunoscut. Iar eu acum mă gândesc că un potențial candidat ar fi Elon Musk, creatorului automobilului electric Tesla.
Deja Facebook-ul e clar că funcționează și nu va muri foarte curând. Deja e un curent, nimic și nimeni nu poate contesta asta, dar mașina electrică e încă la început. Cred însă că peste 100 de ani vor fi foarte puține țări civilizate care vor conduce mașinii pe benzină sau motorină. Cred că peste 100 de ani mașinile electrice vor fi ceva normal, iar povestea Tesla ar putea fi acel Mesia din tehnologie. E pentru prima oară când omenirea va folosi cu adevărat un alt tip de energie la nivel global și cel care a reușit să schimbe asta a fost Elon Musk.
Dar să limităm durata de timp. Adică, ce se întâmplă zilele astea în lume care ar putea schimba istoria omenirii, sau nu? Pentru prima oară am ajuns să-mi creez un scenariu SF apropo de aplicația Pokemon GO. E o chestie care poate avea un boom și care la fel de repede poate să dispară (gen, Gangnam Style), sau va fi ceva care va revoluționa modul în care oamenii vor interacționa. The New Facebook!
Dacă nu știți despre ce e vorba, Pokemon GO e un joc care se folosește de GPS-ul și camera foto din telefonul tău și plasează anumite personaje în spațiu, iar tu trebuie să le prinzi. Și când spun spațiu, mă refer că tre să ieși din casă și să te duci într-un anumit punct ca să prinzi personajul ăla. Ai putea spune că e mindfuck, dar nu e prima oară când se întâmplă asta. Google (care se pricepe să creeze lucruri geniale, dar nu știe să le marketeze) a făcut jocul Ingress acum câțiva ani care se baza pe aceeași idee. Brusc, Google Maps-ul lua o temă futuristă și în anumite puncte din oraș erau anumite baze pe care trebuia să le aperi de inamici (puteai să-ți alegi ce tabără vrei, the good or the bad). Doar că Ingress e un joc foarte geeky, l-am instalat și eu, mi s-a părut genial, dar era complicat și prea tehnic. Nu m-a prins. Drept urmare, în cazul de față e posibil să avem de-aface cu un caz de genul Amerigo Vespucci – Cristofor Columb.
Doar că Pokemon GO e mult mai simplu și mai fun. Tre să te plimbi prin oraș și să prinzi anumite personaje amuzante dintr-un serial de desene animate foarte cunoscut. Așadar, ai un target muuult mai mare. Dar implicațiile folosirii unei astfel de aplicații sunt imense. Cum spunea un articol d-ăla de sfârșitul lumii, acum chiar poți să fi urmărit 100%. Adică aplicația asta vede prin camera ta (că doar îi dai accesul la cameră de bunăvoie și nesilit de nimeni) tot ceea ce faci. Unde te duci, când, cu cine, cât, etc. Deja au apărut știri că unii s-au despărțit că s-au dat de gol când au prins un personaj la amantă, barurile au început să ceară consmație dacă vrei să intri la ei să prinzi un alt personaj, etc. Din punct de vedere comercial, va fi foarte ușor ca brandurile să plătească încât aceste personaje să fie în locațiile lor, ca să te ademenească. Sau pachete și excursii turistice care să-ți ofere să prinzi personajele alea în toată lumea. Și cel mai nasol e că s-ar putea ca un astfel de joc să devină un alt mod de comunicare între oameni. Oameni care ies din case sau birouri, se plimbă și ajung în locuri unde n-au mai fost niciodată și trec pe lângă alți oameni fără să interacționeze în realitate între ei.
Vă recomand să vă uitați la ultimul vlog al lui Casey Neistat și să vedeți cum arată New York-ul zilele astea. Dacă m-ai fi pus să mă uit la chestia asta acum 20 de ani, ți-aș fi zis că e clar un film SF. Diferă doar decorul și faptul că oamenii nu sunt îmbrăcați la fel, dar în rest, sunt controlați de o aplicație de pe un device electronic. Trăim vremuri SF și e un pic mindfuck!