Cum să rezolvi problema traficului din București

 

Băi, nu cred în puterea exemplului, mi se pare o naivitate. Nu cred că oamenii se vor schimba doar dacă tu respecți regulile. Și nu cred asta pentru că oamenii nu se nasc educați. Educația e ceva forțat, ceva impus și de-aia avem legi. Doar că dacă nu ai un organism care să aplice acele legi, ne întoarcem la forma noastră primitivă de a fi… nesimțiți. :))

Văd în continuare oameni uimiți de nesimțirea șoferilor din trafic. Cum conduc, pe unde parchează, etc. Și e un subiect despre care voiam să scriu de ceva vreme pentru că deși sunt de acord că sunt foarte mulți nesimțiți, nu ei sunt de fapt problema.

Toți ne așteptăm ca oamenii să se civilizeze așaaa, doar că cică avem niște legi și trebuie să le respectăm. Păi da, asta credem noi cei care știm că o societate civilizată doar așa poate funcționa. Doar că la un moment dat, în mulți dintre noi intervine natura umană. Intervine instinctul de prezervare, dacă pot să-i spun așa.

Oamenii nu sunt capabili de empatie la un nivel foarte mare. Ne rezumăm cel mult la familie și prieteni. Dar în rest ne cam doare în cur de ceilalți. Da, ne șocăm când auzim de anumite evenimente nasoale care se întâmplă pe planeta asta, dar procentul celor care fac cu adevărat ceva în sensul ăsta e insignifiant. Așadar, ne interesează propria persoană și propriul nostru bine.

Și fix asta fac cei care depășesc coloanele de mașini pe linia de tramvai. Sau care parchează unde au treabă, indiferent că blochează toată circulația. Oamenii ăștia își văd de viața lor, vor să ajungă mai repede la destinație și își opresc mașinile fix unde au treabă. De ce?

PENTRU CĂ NU-I PEDEPSEȘTE NIMENI!!!

Boala mea nu e pe șoferii nesimțiți, ci pe brigada rutieră. Mi se pare una dintre cele mai inutile instituții din țara asta. Brigada asta nemaipomenită ar trebui să se asigure că șoferii respectă regulile de circulație. Dar o face? Nu, evident că nu o face, pentru că altfel n-ar mai avea nimeni curaj să depășească o coloană de mașini pe linia de tramvai. Educația se menține prin aplicarea contravențională și/sau reducerea dreptului de a mai conduce atunci când încalci regulile de circulație.

Polițiștii de la circulație ”știu” să facă două lucruri. Să stea în intersecții crezând că vor fluidiza traficul (câteodată mai mult rău fac) și seara după 10 s-o ardă lejer cu radaru prin capitală. Căci cu asta ne minte brigada asta de atâția ani de zile. Că viteza este cauza principală a accidentelor din această țară. Nu, prieteni, nu viteza e cauza. Viteza e doar o consecință a frustrării din trafic, a lipsei de infrastructură și a dorinței de a câștiga timp pierdut. E perfect normal să vrei să bagi viteză atunci când vezi liber, pentru că în rest stai pe loc. Și nu, nu consider că e ok să mergi cu viteză și că n-ar trebui să existe radare.

Odată sau de două ori pe an, această brigadă minunată face ”campanii” în trafic. Adică fac filmulețe și cheamă televiziunile când ies la dat amenzi pentru nerespectarea regulilor de bază de circulație. Depășire coloană, nesemnalizare, întoarecere pe linie continuă, pietoni care traversează neregulamentar, etc. Adică fix lucrurile care se întâmplă ZILNIC în trafic. Iar ei fac ”campanii” de genul ăsta.

Păi, jur, n-ar avea cum să iasă prost. Dacă toți polițiștii s-ar pune pe dat amenzi non-stop, de dimineață până seara, pentru absolut orice încălcare a legilor, odată că s-ar băga niște bani la bugetul de stat căcălău dar ai și elibera traficul pentru că ai reține o grămadă de permise. N-ai semnalizat, boom, amendă. Ai depășit coloană, boom, carnetul. Băăăh, eu zic că în vreo 3 luni se va circula lejer și vor circula doar cei care vor respecta regulile de circulație.

Daaar, ca să se întâmple asta, ai nevoie odată ca această brigadă să fie condusă de niște oameni competenți și necorupți și dornici să rezolve problemele din trafic, să ai destui polițiști care să aplice legea non-stop, plus un sistem de camere de trafic care să și funcționeze și să trimită amenzi acasă fără implicarea unui ofițer de poliție și la final niște amenzi atât de nasoale încât să te pună în genunchi de fiecare dată.

Și mai e ceva. Instructorii auto. Sunt curios, cine-i verifică pe ăștia? Există vreodată vreo formă de verificare a instructorilor? Adică ok, dau niște examene, cei independenți trebuie să aibă minim 3 ani experiență cu o școală de șoferi, dar pe parcurs, cine-i verifică pe instructori?

Pentru că văd de atâtea ori instructori care îi învață pe elevi să conducă o mașină încălcând regulile de circulație. Din ce în ce mai des, îi văd cum împing de volan (cât e elevul la volan) în stânga încât să ocolească mașinile parcate pe prima bandă. Nu tu semnal, nu tu nimic. Pur și simplu, îi învață din școală cu ”strecuratu”. Doar că strecuratu ăsta nu este o lege.

Aaaa, și să nu uit! Cine pana cotta se ocupă cu desenatul benzilor pe carosabil? Cine sunt cretinii ăia? În București, de la o intersecție la alta se schimbă sistemul de benzi. Ba ai bandă de stângă, ba nu ai. Pleci de la semafor de pe o bandă și imediat după intersecție te trezești călare pe două benzi. Sau sunt benzi care pur și simplu dispar. PUR ȘI SIMPLU DISPAR!!!

Și uite așa, nesimțirea în trafic e la ea acasă. Pentru că repet, nu e nimeni care să aplice cu rigurozitate legea. E atât de simplu. Voi chiar credeți că în afară străinii sunt civilizați pentru că așa s-au născut? Nu, prietene, sunt arși la buzunar cu amenzi la greu. Și abia după respectarea legilor de frică au ajuns să fie civilizați și să se respecte unii pe alții, pentru că și-au dat în sfârșit seama că ăsta e sistemul care funcționează bine pentru toți.

Și să nu mai aud scuza aia idioată că nu avem parcări. Așa m-am plictisit de clișeul ăsta. Eu unu de ce pot să parchez mult mai departe de destinație doar ca să deranjez cât mai puțin pietonii și ceilalți participanți la trafic? Hai, că nu e o rușine să mergi pe jos. Doar dacă ești prost și fudul. Dar poate dacă te-ar interesa un pic mai mult și ai ieși dracu și tu la vot sau în stradă ori de câte ori ar fi nevoie, poate atunci ar apărea și parcările alea pe care dai tu vina. Dar deep down inside, știi că nu parcările sunt de vină. 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.