Ce se va întâmpla nu cumva deja se întâmplă?

Citesc din ce în ce mai multe articole în care autorii se întreabă care va fi momentul care va declanșa un al treilea conflict mondial, ca să nu-i spun război. Ce n-am văzut pe nimeni să se întrebe e dacă nu cumva acesta s-a întâmplat deja și noi nu ne dăm seama.

Istoria se repetă” e probabil cea mai bună descriere a naturii umane. Suntem limitați la a învăța din greșeli și sunt destule materiale care tratează subiectul ăsta. Aș putea merge mai departe și să spun că de fapt un conflict care are impact asupra a sute de milioane de oameni e necesar odată la un anumit interval pentru a asigura supraviețuirea speciei. Că vorbim de războaie, calamități naturale sau boli care decimează populații întregi, lucrurile astea s-au întâmplat cu regularitate de-a lungul istoriei.

Iar istoria ne prezintă cu lux de amănunte toate aceste momente de cotitură a speciei umane. Doar că deși istoria se referă la timp, când citești toate aceste evenimente, ele par a fi atemporale. Îți ia o singură zi să parcurgi momentele cheie care au dus la izbucnirea Primului Război Mondial sau chiar la celui de-al Doilea Război Mondial. Doar că toate aceste evenimente nu s-au întâmplat de pe-o zi pe alta și sunt sigur că de cele mai multe ori, cei contemporani habar n-aveau ce se întâmplă.

Vorbeam cu cineva la un moment dat care era extrem de contrariat de faptul că nemții n-au avut nici o reacție la atrocitățile comise de naziști. Iar eu cred cu convingere că mulți habar n-aveau de ce se întâmplă în propria lor curte, sau chiar dacă știau, nu dădeau crezare, nu voiau să creadă. Adică uită-te la noi. Majoritatea populației din această țară nu are nici o problemă că noul guvern tocmai a aprobat ordonanța grațierii unor oameni certați cu legea și legalizează abuzul în serviciu. ABUZUL DEVINE LEGAL! În afară de aproape 100.000 de oameni care au ieșit să protesteze, restul n-au nici o treabă. Probabil strănepoții noștri vor citi o carte de istorie și se vor întreba cum dracu am fost atât de imbecili. Adică cum să nu te alarmeze faptul că ABUZUL DEVINE LEGAL?

Dar asta e partea nasoală. Nu conștientizăm. Cum nimeni n-a conștientizat că asasinatul Arhiducelui Ferdinand a dus la moartea a zeci de milioane de oameni în Primul Război Mondial și Hitler care a profitat că nimeni nu se aștepta la un al Doilea Război Mondial. Iar acum?

Nu vreau să fac referire în articolul ăsta la situația politică din România. Noi oricum suntem în căcat. Dar mai nasol mi se pare situația cu Trump. Deși îmi doresc să fie ceva similar cu nebunia cu Pokemon Go. Vă mai amintiți de Pokemon Go? Și eu mă panicasem la un moment dat și mi se părea ceva total ireal de cât de ușor s-au lăsat atât de mulți oameni manipulați de un simplu joc. Dar uite că a fost ceva care a trecut extrem de rapid și fără nici o repercursiune. Doar că s-a îmbogățit cineva bine de tot. 🙂

Nu pot compara situațiile, evident. Dar cred că e momentul în care să nu mai fim atât de naivi și să ne dăm seama că o altă chestie nasoală la nivel global se poate întâmpla oricând. Spuneam că 2016 a fost un an prost? Poate că a fost doar un avertisment, iar ”distracția” de-abia acum începe.

Mi-ar plăcea să mai cred că războaiele nu se mai poartă pe teren și că distrugerile în masă nu-și au rostul. Singurul motiv pentru care folosești o armată e să cucerești țări din lumea a treia. Acum totul se referă la date. Adică peste ani și ani să citim că Rusia a cucerit America prin a-și pune propriul președinte în funcție, ajutându-se de date și de informarea falsă. Dar ce reiese dintr-o poveste de genul ăsta, nu cred că putem prezice. Foarte posibil să se ajungă la un Hunger Games, ceva de genul.

Anyway, două articole pe care ar trebui să le citiți aici și aici. Nu vreau să panichez pe nimeni, dar cred că e bine să stăm cu ochii deschiși din ce în ce mai mult. Nu de alta, dar s-ar putea să fim nevoiți să ne căutăm niște locuri mai ferite de pe planeta asta și să avem bagajele făcute din timp. Iar pentru asta, vizitați și site-ul ăsta! :))

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.