Concert Sound la Ateneu

Nu aveţi încă un motiv să vă treziţi duminică dimineaţa? Vi-l pot oferi eu. Şi nu vă trimit la biserică şi nici nu vă invit la vreo cafea. Vă invit în schimb la un concert al corului Sound ce va avea loc duminica, 16 noiembrie, la ora 11.00 la Ateneul Român. Ştiu, cam de dimineaţă, dar dacă e să veniţi, vă asigur că vă veţi simţi bine pentru tot restul zilei. Aşa că îmbrăcaţi-vă cu chef de culturalizare, mai inghesuiţi 5 lei în buzunar (căci atât costă biletul, mai ieftin ca la manele) şi îndreptaţi-vă către Ateneu.
Concertul are ca temă muzica gregoriană şi cea renascentistă şi îşi continuă drumul până la lucrările laice şi religioase contemporane. Până acum destul de banal dar surpriza apare odata cu formaţia The Pixels împreună cu care corul Sound va da naştere unui Asamblaj. Adica muzică veche corală acompaniată de muzică electronică. Sau invers.
De fapt concertul face parte dintr-un proiect mai amplu, initiat de Fundatia Arhitext design şi cu sprijinul altor centre şi universităţi alături de care în această vară am putut experimenta ceva cu totul nou şi provocator în lumea muzicii contemporane româneşti. Mai multe detalii apropo de ce s-a întâmplat acum două luni la Dealu Frumos puteţi citi aici, iar despre corul Sound aici.
În continuare câteva paragrafe din comunicatul media al acestui eveniment:
“Proiectul a fost gândit să faciliteze crearea unor evenimente artistice care îşi propun să exploreze raportul dintre arte şi implicarea socială a acestora. Conceptul-liant propus pentru realizarea acestui scop, este cel de «asamblaj» (Gilles Deleuze) – termen ce ilustreaza nevoia de conectare a diferitelor zone artistice, în scopul de a genera o propunere culturală unitară şi complexă, implicând totodată artişti, dansatori, muzicieni, arhitecţi, teoreticieni ai culturii, urbanişti, regizori sau scenarişti.
Evenimentul atrage prin noutatea şi originalitatea performanţei – fiind unic pentru contextul artistic şi muzical romanesc – şi are la baza o compoziţie muzicală gândită de Catalin Rulea (The Pixels) împreună cu corul SOUND, condus de prof.-dirijor Voicu Popescu.
Muzica modernă şi contemporană valorifică toate spaţiile (epocile creatoare) menţionate mai sus şi recurge la ieşirea în zone neconvenţionale. În plan muzical, experimentul de «Asamblaj», desfăşurat iniţial la Dealu Frumos din judeţul Sibiu (5-7 septembrie 2008), deşi a venit să redea muzicii unul din spaţiile sale iniţiale (biserica fortificată), a adus totodată – prin combinarea unor genuri consacrate istoric cu un gen rezultat din evoluţia sistemelor de comunicare prin progres tehnico-ştiinţific – un mod de prezentare care provoacă stări artistice simultane, din care spectatorul poate selecta ceea ce îi şi este accesibil.
Astfel, depăşind ceea ce teoreticieni muzicii au reuşit să întrevadă până la un anumit timp ca posibilitate de combinare, «gregorianul progresiv» prezentat în acest concert – construit prin îndelungi şi unice (ca producţii) repetiţii – apare ca un produs inefabil, irepetabil şi dătător de noi orizonturi în evoluţia genurilor muzicale. (Voicu Popescu)”

5 Comments Concert Sound la Ateneu

 1. Alexandru Damian 11/11/2008 at 6:20 pm

  Eu dap, voi fi, desi imi este foarte greu sa ajung la repetitii, daca nu chiar imposibil, dar nu pot rata sansa de a calca in picioare scena de la Ateneu.

  Reply
 2. Anonymous 17/11/2008 at 6:54 pm

  Pana la urma cum a fost?

  Reply
 3. Alexandru Damian 18/11/2008 at 7:07 pm

  A fost ceva ce va trebui sa se mai repete. Un experiment extrem de placut. Aprecieri au venit de peste tot. Oricum, Ateneul se schimba odata cu oamenii si acest lucru e normal. Asta nu inseamna ca ii va scadea valoarea ci dimpotriva. Demonstram ca evoluam si ca putem duce curentul muzical pe cai nebanuite :))

  Reply
 4. beautyciclopedia 19/11/2008 at 7:56 am

  Ma bucur tare mult! Pacat ca acest concert nu a fost mediatizat. Oricat de mult ai sta cu ochii pe evenimentele culturale care se petrec in Bucuresti (tot mai multe, tot mai variate), imposibil sa nu-ti scape multe dintre ele, iar de unele foarte faine nici n-ajungi s-auzi macar. Noroc ca, din una-alta, mai ajungi pe cararile care trebuie.
  Succes in continuare!

  Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.