În acest articol vom vorbi despre o muzică foarte veche dar totuşi plină de tinereţe şi veselie. Când o vei asculta pentru prima oară o uşoară senzaţie de căldură te va cuprinde şi nevoia de a face o reverenţă în faţa audienţei va fi cerută. Pentru că vom vorbi de muzica ce era cântată la Curtea Regilor şi nu numai, acum sute de ani. Şi totuşi, sunt oameni care încă mai cântă acest gen de muzică chiar şi în prezent.

Nu-mi amintesc când l-am ascultat prima oară pe Savall dar îmi aduc aminte de versiunea sa de Greensleeves văzută pe Mezzo. Nu puteam schimba canalul, degetul mi se blocase pe telecomandă am admirat în timp ce muzica se derula din ce în ce mai repede. Iar instrumentele…nu mai văzusem aşa ceva până atunci. Capul violei da gamba avea sculptat chiar o figură umană (vezi ultima fotografie a acestui articol). Credeam că acele instrumente puteau fi văzute doar în muzee. Dar cineva chiar cânta la ele. De atunci am început să mă interesez mai mult de Jordi Savall.


Cu toţii ştim cine a fost Dimitrie Cantemir din cărţile de istorie. Dar puţini ştiu că Domnitorul Moldovei a trăit în exil forţat în Istanbul unde a învăţat şi a compus muzică. Este cunoscut ca şi primul compozitor de la noi al “aclamatului” gen muzical numit manea. Aşadar, îmi pare rău să vă dezamăgesc dar nu ţiganii contemporani au inventat acest gen muzical şi nici nu suna aşa cum este el “prezentat” astăzi. Oricum, trebuie să acceptăm influenţele muzicii tradiţionale turceşti în rădăcinile muzicii tradiţionale româneşti. Face parte din moştenirea noastră culturală şi nu e ceva de care să ne ruşinăm. Mai mult, dacă ascultăm înregistrările lui Savall cu muzică orientală o să recunoaştem motive muzicale din cântecele lăutareşti şi populare româneşti.








Toate aceste informaţii au fost luate de pe site-ul oficial unde puteţi găsi mult mai multe informaţii interesante şi mult mai detaliate apropo de artişti şi repertoriul lor. De asemenea Wikipedia e la îndemână. În plus, pe site puteţi asculta mostre sonore ceea ce e foarte tare. Îmi plac site-urile unde poţi să asculţi muzica artiştilor în timp ce citeşti informaţii despre aceştia. În special pentru noi, având în vedere cât de greu sau poate chiar imposibil de achiziţionat un cd original în magazinele noastre de muzică. Dar poate că dacă mai mulţi oameni ar deveni interesaţi atunci şi cererea va fi mai mare.

Personal, am fost încântat să-i ascult live. Pentru două seri am călătorit înapoi în timp şi am fost uimit de cât de frumoasă a fost muzica lor. Adică, începi să te gândeşti la viaţa celor care au compus această muzică. Cum trăiau ei şi ce anume declanşa în ei acest stil componistic încât scriau piese atât de frumoase.

Un lucru care mă fascinează în mod constant la aceste ansambluri este percuţia. Pedro Estevan este responsabil în acest domeniu şi este o persoană pe care nu o poţi trece cu vederea. Nu doar din cauza înfăţişării dar şi pentru că această muzică nu ar suna la fel de bine fără un ritm. Sunt un mare fan al instrumentelor de percuţie tradiţionale (mi-am cumpărat un tar acum vreo lună) şi poate că de aceea sunt un admirator al acestor ansambluri. Dacă veţi căuta pe YouTube videoclipuri cu Jordi Savall sau Hesperion XXI o să-l descoperiţi rapid pe Pedro Estevan după barba sa lungă şi toba verde. Are un sunet jos şi profund ce accentuează muzica în modul corect.

Am putut să asist la repetiţiile lor (majoritatea fotografiilor sunt de la repetiţii pentru că am vrut să profit cât mai mult de pe urma concertelor). La un moment dat repetiţia s-a terminat şi toată lumea a ieşit din sală iar eu am rămas ca la pomul de Crăciun pentru că aveam posibilitatea să privesc mai îndeaproape instrumentele. Întotdeauna este emoţionant să te apropii în viaţa reală de ceva ce până atunci ai văzut doar la televizor sau ai ascultat doar la radio. Mda, toba verde e adevărată, vă asigur. La fel şi celelalte instrumente 🙂
Membrii ansamblului vocal sunt o inspiraţie pentru orice cântăreţ. Tehnica vocală excepţională combinată cu lejeritatea cântatului şi simţul umorului. Nu-i de ajuns să ai o voce bună, trebuie să ai şi o personalitate puternică altfel publicul se va plictisi la un moment dat. Aşadar, făcându-i pe oameni să râdă în timp ce cânţi asigură o atmosferă plăcută printre spectatori. Acum, ăsta nu e un show de comedie, dar muzica scrisă în acea vreme era într-adevăr amuzantă şi era menită să distreze publicul. Şi Capella Reial de Catalunya a reuşit acest lucru fără probleme.

Dedesubt, câteva fotografii cu mine şi prietena mea alături de Pedro Estevan, Montserrat Figueras şi bineînţeles Jordi Savall. Şi de asemenea trebuie să-i mulţumesc Magdei pentru că am făcut cunoştinţă cu nişte oameni incredibili, modeşti şi care te primesc cu respect indiferent cine ai fi. A fost o ocazie nemaipomenită şi sper să nu fie ultima. Urmăresc calendarul concertelor lor încât să văd când se mai apropie de România.
Ştiu că e greu să-i faci pe oameni să asculte ceva cu care nu sunt obişnuiţi, dar nu-i nevoie decât de o singură dată şi apoi nu mai este drum de întoarcere. Te vei îndrăgosti de această muzică şi întotdeauna o vei asculta când nu te vei simţi bine doar pentru că poate deveni un remediu împotriva depresiei şi poate pentru că vom putea privi lumea cu alţi ochi. Oamenii chiar se simţeau atât de bine acum sute de ani? Nu ştiu, dar muzica asta transmite!




