Cubul National Geographic

Un cub de gheaţă încadrat de binecunoscuta ramă galbenă tronează în Piaţa Universităţii din Capitală. Toţi curioşii se opresc şi aproape nici unul nu trece mai departe fără să cerceteze mai îndeaproape.
Este vorba de ultima campanie organizată de revista National Geographic şi care are toate şansele de a deveni cel mai ingenios concurs din acest an. Trăim vremuri de criză atât noi cât şi natura iar ideea ingenioasă a acestui concurs e chiar simplă. Noi cu aceeaşi dorinţă nestăvilită întru înavuţire, iar natura tânjeşte după câteva grade în minus, astfel că se ia un lingou de aur şi se bagă într-un cub de gheaţă. Pe ideea încălzirii globale, concurenţii trebuie să ghicească în cât timp se va topi gheaţa pentru a putea pune mâna pe aur.

Suntem atât de preocupaţi de treburile noastre zilnice, inutile dealtfel, încât uităm să reflectăm la adevăratele probleme cu care ne vom confrunta pe termen lung. Aşa cum spunea si Cristian Lascu, redactorul-şef al revistei NG România, să vezi cum se topeşte un cub de gheaţă pe zi ce trece, fără să realizezi că la fel de repede se poate întâmpla şi la Polul Nord, s-ar putea să-ţi pună semne de întrebare. Măcar cu gândul la lingoul ăla şi tot îi dai atenţie (normal că nu-i un lingou adevărat acolo, e doar o machetă, aviz amatorilor care şi-ar dori să topească “situaţia” mai repede).

Deasupra ai un display care îţi indică timpul scurs de la începerea concursului. Pe zi ce trece vei putea observa starea cubului de gheaţă atât la faţa locului dar şi online aici. Unii vor încerca la plesneală dar cu siguranţă că vor fi alţii care vor calcula de zor în funcţie de greutatea cubului (un metru cub de gheaţă ascunde lingoul), de temperatura zilnică şi fluctuaţiile ei, de umiditate, de viteza vântului. Eu stau şi mă gândesc că până şi spoturile care luminează noaptea cubul au un rol în încălzirea mai rapidă a acestuia.


Dar când tot acest cub de gheaţă se va topi şi se va scurge, numai concurenţii o vor putea spune. Pentru participare şi mai multe detalii poţi să dai un click aici.

Sau poţi să te duci direct în mini-parcul Colţea şi să vezi la faţa locului despre ce este vorba.


O pereche de tineri cercetează mai îndeaproape cubul de gheaţă pentru a se asigura de existenţă lingoului de aur şi a-şi da cu părerea apropo de timpul rămas până la topirea totală.

Strălucirea lingoului va atrage pe oricine iar mulţi se vor încumeta să joace, mai ales că valoarea lui este de 10.000 de euro. Nu ştiu exact ce vor învăţa românii din această campanie legată de importanţa înţelegerii fenomenului de încălzire globală dar măcar din snobism şi tot o să le rămână ceva (pe parcursul fotografiilor făcute de mine, patru tineri cu educaţie discutabilă comentau pe urma veridicităţii lingoului de aur cu dorinţa arzătoare şi topitoare de a da o spargere).


Regulamentul cât şi sponsorii acestui eveniment sunt prezenţi la faţa locului.


Curiozitatea unora depăşeşte doar o simplă privire. Unii chiar iau în serios (ceea ce e foarte bine) acest concurs şi studiază cu atenţie cubul de gheaţă.

Un prim sms trimis de la faţa locului după lungi dezbateri îi va putea face pe cei doi tineri (planul stâng) norocoşii câştigători ai premiului.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.