Voma Veche

Am fost târât de împrejurari să înnoptez cu cortul la Vama Veche. Ca și câinele de mai sus care nu ține neapărat să intre apă dar știe că altă soluție nu are, așa și eu am ales ce părea la vremea respectivă cea mai convenabilă soluție.
Eu nu vreau să plătesc cazarea pe litoralul românesc. Nu vreau să fac asta. Nu cred că am stat vreodată la hotel pe litoralul românesc. Ah, ba da. Odată la Neptun cu sindicatul, când au refulat toate WC-urile din cauză că o proastă a tras apa cu tot cu un prosop de baie. DA! UN PROSOP in WC. Da-i și plutește cu șlapii prin cameră împingând apa plină de căcat și pișat. Ajută-l pe Gigel cu șarpele că parcă dispăruseră toți din hotelu ăla și eu puteam fi singurul asistent de instalator. Mă rog, să nu-mi amintesc.
Dar nu de asta nu mă duc la hotel ci pentru că n-am chef să dau o căruță de bani pe o stațiune de cartier. Care stațiune? Toate, că nu e nici o diferență între ele. Nu mai zic că n-am văzut un singur hotel mișto pe litoralul românesc. Unu care să zic, da frate, ăsta arată bestial și dacă ai bani chiar merită să stai. Dar așa? Unde? La Rex? :))))) Yeah, right. Rozaliul ăla arată ca un cămin cultural. A fost cineva la Melia la Nisipurile de Aur? Cam care o fi mai mișto? Nu mai zic de prețuri…
Dar să ne întoarcem pe Autostrada Soarelui. Cred că i-au spus așa pentru că-ți intră soarele-n ochi, altfel nu-mi explic de ce am văzut mai mult de 30 de mașini bușite. Bine, e de-ajuns un cretin cu carnetul luat pe șpagă să se angajeze în depășire fără să se uite în oglindă (da dragi români, daca rotiți capul înspre stânga o să observați o oglindă atașată de mașina. e pusă acolo nu ca să vă uitați cum intră unu în voi, ci ca să preveniți acest lucru) și accidentul e ca și gata. Românii folosesc încă procesoare vechi. N-au depășit 386-ele. Adica nu pot face diferența între viteza de oraș și cea de autostradă.
Coadă apoi la taxarea autostrăzii neterminate. Genial. Dar românii au votat aceeași conducere semn că nu vor acea autostradă terminată. Logic, nu? Oricum ne place aglomerația, ea ne scoate la iveală masculinitatea și supremația.
Ajung în sfârșit in cele două, să ne referim la ele ca stațiuni, prin care trec de fiecare dată fără să mă opresc, 2 Mai și Vama Veche. În primul rând nu înțeleg de ce-i place cuiva să stea într-un loc unde trebuie să înoate printre mașini. În stațiunile sus-amintite limitarea de viteză vine de la sine tocmai din cauza mașinilor oprite-n drum. Am observat eu tradiția asta și pe Dorobanți. O cafea bună se bea întotdeaună cu radiatorul cald și plin de insecte și praf al Q7-ului drept în față. Eu îmi admir mașina doar la spălătorie. Prefer să-mi beau cafeaua pe un trotuar pe care să se perinde doar oamenii, nu și mașinile.
Ma gandeam cu groază că dacă pe stradă sunt atâtea mașini, oare voi mai avea loc și eu de-un cort amărât? M-am strecurat cu grijă și dezgust și chiar în momentul în care de obicei accelerez ca să ies din Vamă, am tras de volan stânga și m-am aruncat cu avânt înspre plajă. Mă opresc imediat din avânt realizând ce furtună de nisip am declanșat în toată stațiunea. Se pare că mai bine îți împingi mașina dacă nu vrei să stârnești praful, dar stai, se pare că nimeni nu este deranjat de asta. Ah bun, atunci să continuăm.
Am făcut ceva echilibristică pe o stradă/trotuar/alee/moloz cu ditamai șanțul pe mijloc (cine-a pus șanțul în drum/ ăla a fost om nebun) și am reușit să-mi găsesc un loc mai retras unde să-mi las mașina. Nu de alta, dar părea că toți șoferii de pe-acolo nu dădeau doi bani dacă-și lăsau mașinile unele peste altele, doar să fie în buza cortului, atât. Booon, mi-am găsit și loc de campare (15 lei pe noapte, dar recunosc că este curat, adica nu calci în căcat la fiecare pas) mi-am montat cortul și am așteptat. Atunci am realizat (muzică dramatică). M-am uitat în stânga, m-am uitat în dreapta, m-am uitat înapoi și o lacrimă de transpirație mi-a confirmat că sunt în paradisul atât de iubit de tinerii din România. Hop, uite-un bunicuț cu nepoțica, trece pe lângă cort. S-or fi rătăcit?
Doamne, câți nu mi-au spus! Prieteni folosind expresia: ”E Bestial!”. E cel mai tare loc de la noi. Frate, Mamaia e praf, Neptun e penibil, Costinești e penal, Vama Veche e șmecherie însă. N-am văzut în viața mea un loc mai jogos și mai penibil ca ăsta. Pur și simplu e un loc neamenajat, neîntreținut și neinteresant. Asta numesc unii sălbatic și retras. Mașini parcate pe unde-apucă fiecare, praf, corturi peste tot, praf, construcții haotice și nepotrivite, praf și iar praf.
Mă rog, mulți spun acum că Vama Veche nu mai e ce-a fost. Probabil așa a fost, într-o vreme când lumea ajungea cel mai aproape doar cu trenul și nu erau construite jegurile alea de betoane numite pensiuni sau hoteluri. Dar acum este deplorabil.
Pe de-o parte sunt cei care vin să stea aici pentru că li se pare atmosfera cool, mișto, etc. Dar nu stau cu cortul pe plaja, nuuuu, stau la hoteluri și ziua își închiriază șezlong de plastic pe plaja. Ce căcat cauta șezlongurile alea acolo? Adică, de ce dracu ai veni să stai la hotel și să-ți iei șezlong în cea mai prăfuită și jegoasă stațiune de pe litoral? Toate astea (dacă nu poți trăi fără ele) le ai în orice altă stațiune. Și din cauza unor astfel de clienți Vama Veche este acum probabil cea mai urâtă destinație de pe litoral.
Pe de cealaltă parte ar fi vamaioții despre care chiar nu vreau să vorbesc. Chiar nu sunt genul și e dreptul fiecăruia să-și bată joc de el așa cum vrea. Dar eu cred că fiecare ar trebui să aiba grija la fel de multă de corpul lui la fel ca și de sufletul lui. Contrar unor minți luminate care spun că doar sufletul contează și nu aspectul exterior, eu consider corpul uman ca fiind o operă de artă ce necesită multă atenție și grijă. Și chiar nu cred că dacă alergi în puța goală plină de noroi prin Vamă o să-ți aducă o grămadă de femei la picioare. Chiar nu e cool, e doar penibil și de râs pentru fetele care chiar nu au mai văzut așa ceva în viața lor, ”Wow, dar credeam că și ei au ca noi…”.
Partea cea mai proastă legată de toată experiența asta are legătură cu oamenii nu cu locul. Poate că Vama Veche ar fi putut deveni un fel de locație secretă ca în filmul The Beach cu Leo di Caprio dar din păcate românii sunt exact ca și grupul de tineri imaturi din film, care vor cu tot dinadinsul să ajungă acolo dar vin și cu stilul lor zgomotos și penibil, își aduc toate acareturile cu ei și lasă în urmă o groapă de gunoi.
Eu mă gândeam că Vama Veche e locul unde poți la 5 dimineața să ieși din cort să prinzi răsăritul și să-ți bei în liniște cafeaua și să-ți fumezi țigara doar pe muzica valurilor. Dar din păcate nu asta e Vama Veche. Vama sau Voma e un loc unde românii au înțeles că pot să vină să facă ce vor. Și ce vor ei? Vor să-și parcheze mașina lângă cort, să dea drumu la muzică și să le facă și celorlalți educație muzicală, să vorbească tare chiar dacă sunt mulți alții lângă ei și au venit pentru puțină liniște, să deranjeze și să se afirme. Nu e un loc unde poți întâlni oameni interesanți, e doar un loc unde se-adună toți săracii care se cred interesanți și mai nou toate tipurile de oameni, de la maneliști până la familii cu copii, bunici și căței.
Bah, și încă ceva. Probabil o caracteristică a vamaioților. Tot timpul stau cu pula-n gura. În continuu, totul e început, legat, continuat, accentuat și terminat cu pula. Gata, e deja overated. Chiar nu ești șmecher sau cool daca o tot ții cu pula-n gură. În engleză sună bine și-atât. Dar în română nu face decât să demonstreze ce tip jegos și de doi bani ești. Iar fetele care stau pe lângă astfel de băieți…o merită din plin.
Cea mai plăcută amintire din Vama e toaleta publică. Aici faci un workshop de răscolit căcatul. Probabil singurul watersport practicat în Vamă. După ce intri în WC-ul construit din paie (wow, exotic) și te așezi pe turcesc, observi la final un anuț și o poză care te învață cum să tragi apa. De fapt e ca un furtun cu presiune de spălat mașina. Așa că dacă ai chef, poți să pictezi cu căcat tot interiorul din paie sălbatice al WC-ului. Și toată distracția asta te costă doar 1 leu. Sincer, având în vedere gradul de curățenie al ”stațiunii” și că vii și stai cu cortul, chiar și-a tras-o cineva în Vamă??? Yaaak!!!!
Ce pot să mai zic? Părerea mea e că tre să te respecți mult prea puțin ca om ca să consideri că locul ăla e mișto. Unii au plecat la Corbu, următorul loc ce va fi umplut de gunoiul românesc, acum cică se poartă Portița. Indiferent de ce loc mișto ai găsi în țara asta, dacă nu-ți ții gura, întotdeauna va veni unul cu mașina care să scoată grătarul, să dea drumul la muzică, să vorbească tare și să dănțuiască și mai apoi să se gândească la o afacere. La început o șaormerie iar mai apoi o pensiune și un hotel din beton cu bare de aluminiu la balcon.


Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.