Violența Domestică sau Domesticită

Uitați-vă un pic la ultimul clip al formației Taxi – Tăcerea din ochi. Face parte dintr-o campanie susținută de Women Against Violence Europe și are approx. 267 de mii de vizualizări, lansat pe 25 noiembrie.

Clipul e bun, n-am ce zice. Mai ales partea de final. Chiar e foarte bine făcut și probabil e și una dintre cele mai bune campanii anti violență domestică pe care le-am văzut (de la noi).
Doar că batem un pic apa în piua cu aceste campanii, nu credeți? E frustrant și trist să știi că astfel de situații vor continua mult timp de-acum înainte. De ce? Păi să vedem de ce:
Violența domestică cică apare în primul rând pe fondurile sărăciei sau a dependenței de alcool (evident că principalii vinovați sunt bărbații). Eu nu sunt întru totul de acord că doar din cauza asta se ajunge în situații de violență domestică. Adică îmi amintesc că citeam prin 2007 o mizerie de articol gen Cancan în care Tudor Chirilă (ăla de suspină toate după el) a tamponat-o intenționat în trafic pe Andreea Raicu și urla la ea să-i deschidă geamul (o ceartă de gelozie, în plină stradă). Că s-o fi întâmplat așa sau nu, ideea e că se întâmplă. Și nu e ca și cum amândoi sunt de la țară și sunt și săraci și de-aia apar aceste conflite. Sau Mel Gibson, care și ăla am auzit că-și snopea în bătaie nevasta.
Evident că toată lumea o să spună că e vina bărbaților. Well, nici aici nu sunt chiar așa convins. Adică da, bărbatul este cel care ridică palma sau se impune prin forță dar întotdeauna există un motiv. În primul rând femeile sunt de multe ori nebune (iar asta o știți și voi) și nu știu când să se oprească, nu știu când să tacă din gură. Știu că pot depăși din punct de vedere intelectual un bărbat dar nu au limită. Un bărbat în momentul în care nu mai are replică se folosește de forță pentru a înceta conflictul. Apoi, e o tradiție veche și idioată prin care se consideră că bătaia e ruptă din rai (iubiți-vă biserica în continuare) și că bărbatul e șeful în casă. De aici și obișnuința prin care bărbatul consideră un lucru normal să-și controleze femeia fără ca ea să aiba nu cuvânt de spus. Era și o glumă mizerabilă la un moment dat: ”Nevasta trebuie să ți-o bați zilnic. Dacă nici tu nu mai știi de ce, las că-și aduce ea aminte.” În al treilea rând și cel mai grav este că sunt infernal de multe femei care stau în astfel de relații pentru că vor să fie dominate și pentru că își iubesc partenerii care le snopesc în bătaie. Consideră asta ca fiind o protecție doar pentru că nu le-au omorât și le-au arătat milă la final. Asta mi se pare mie cea mai gravă chestie, dintre toate. Să stai să-ți iei pumni și picioare și tu să plângi și să spui că-l iubești pe dobitocul ăla. Aș putea spune că femeile astea sunt niște idioate și că-și merită soarta dar cred că e mai mult ceva pe fond psihic decât am putea vedea, chiar dacă femeile respective sunt foarte ok în afara relației. Mi se pare că se cheamă sindromul Stockholm (preluat de aici).
Nu, nu sunt de acord cu bătaia și nici nu iau apărarea bărbaților. Orice bărbat care ridică mâna împotriva unei femei (sau al unui copil) și ar lovi-o, ar trebui tratat de un homosexual, pus capră, înfiptă o bilă de-aia de cauciuc în gură să nu urle și futut în cur cu un dildo d-ăla nesimțit (ca în Pulp Fiction). Pentru că nu prin violență îi speri pe bărbați. Hai să vă spun un secret. Homosexualii sunt spaima bărbaților. Bărbații sunt mari și tari și plini de coaie dar când vine un homosexual la ei, se blochează, nu știu ce să facă. E de fapt prima oară când se confruntă cu ce fac ei femeilor. Sunt agățați și sunt luați la sentiment. Strâng din buci și adună ură în ei. Toată masculinitatea lor s-a dus pe apa sâmbetei când cineva nu vrea să se lupte cu ei, ci dimpotrivă.
Femeilor isterice în schimb le-aș sugera să facă sex. Pentru că femeile preferă să urle și să facă ca toți dracii decât să facă sex și să se simtă bine. Unele cred că vor fi considerate târfe iar ele vor să devină carieriste (iar pentru asta vor face sex de nevoie cu șeful lor, de multe ori). Dacă stați în cercuri cu bărbați care consideră că femeile care fac sex de plăcere sunt târfe atunci e greșeala voastră, iar ăia nu sunt bărbați, sunt niște onaniști hipofizari. Dar probabil că e mai bine ca lumea să te considere o nebună și o crizată. Știți că isteria era considerată o boală prin anii 1800? Și te băgau la sanatoriu dacă făceai scandal? Și-ți mai scoteau și uterul ca să se asigure că te liniștești? E un film mișto pe HBO pe care ar trebui să-l urmăriți, Hysteria.
Toate ca toate, noi am fost concepuți pentru a trăi într-o altfel de lume, nu în cea de azi. Încă mai avem în genă chestii care ne leagă de începuturile noastre primitive. Adică un bărbat ar trebui să se ducă la vânătoare, să se lupte pentru prada lui, să-și folosească toată adrenalina și forța și nu cumva s-o țină în el și să și-o reverse asupra cui nu trebuie. Adică ce face un bărbat acum? Se scoală dimineața, se duce la serviciu, acolo ori e șef și dă cu toți de pământ ori e sclav și și-o ia de la șef, apoi după serviciu se duce și trage o dușcă iar seara când începe aia să comenteze și să nu mai tacă, începe show-ul. Pentru că nu toți sunt în stare să-și suprime instinctul de violență (parte și din educația precară). Încă nu am văzut un loc public unde să mă pot duce să iau o bâtă sau un topor și să distrug ceva (o mașină veche, o dugheană, ceva în puii mei) și să urlu până când scot tot din mine. Hmmm, o idee de afacere…
Dar le și oferim bărbaților șansa să-și bată femeile, alcoolul fiind pretutindeni. Ați auzit vreodată de vreun bărbat care să-și bată femeia după ce-a fumat iarbă? Mda, iarba să rămână ilegală și să lăsăm alcoolul la dispoziția oricui. Plus că și cearta pe care o femeie o caută cu un bărbat poate deveni semn de agresiune din partea ei. Adică tu il toci la cap, te tot iei de el, nu-i dai pace, iar el evident că va intra într-o stare defensivă și se va apăra prin forță. E ca și cum împungi un animal cu un băț printre gratii, el stă ce stă și la un moment dat te înșfacă.
La fel de real e și că există bărbați care își bat nevestele fără motiv. Iar acestea într-adevăr s-au îndrăgostit de-un tip foarte mișto, atent, grijuliu care mai apoi s-a transformat într-un monstru. Și din frica de a rămâne fără un acoperiș sau de a pierde eventualii copii, stau și rabdă. Și mă întreb, prin ce exact le protejează aceste campanii pe femei? Că încep ele să povestească și vor fi și altele care vor face la fel (poate)? Și cu ce le ajută asta? Le oferă cineva cu adevărat protecție pe termen nelimitat, un cămin nou, un nou început departe de toate astea? Uite, n-am văzut niciodată o știre la tv prin care să se facă mare tam tam că un bărbat a fost băgat în pușcărie pentru că și-a maltrat soția și copiii. Așteptăm să-i omoare ca abia apoi să facem ceva și să punem de-o știre. Poate dacă într-adevăr am băga frica în agresori, abia atunci lucrurile ar putea să se schimbe. Iar femeile să capete curaj și să iasă în față. Pentru că un bărbat care e obișnuit să-și bată nevasta nu va înțelege că face ceva greșit, iar femeia care acceptă de mult timp acest lucru cu greu își va schimba mentalitatea.
Sunt multe motive pentru care femeile sunt agresate iar problema asta ar trebui atacată din mai multe părți. Mai ales că ar trebui să ne descotorosim cât mai mult de influența asta religioasă și tradițională estică (și prost înțeleasă de multe ori) care presupune că femeia este ori supusă bărbatului (când vă căsătoriți o să auziți în timpul slujbei: ”femeile să se supună bărbaților lor ca Domnului, Pentru că bărbatul este cap femeii, precum și Hristos este cap Bisericii” din epistola către Efeseni); ori este curvă (Maria Magdalena); ori Născătoare de Dumnezeu (Fecioara Maria). De alte femei nu-mi amintesc să fi auzit la ora de religie (la care trebuia să particip în mod obligatoriu pe vremea mea).
Dacă am aberat prea tare vă rog să mă atenționați cu comentariile voastre.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.