Vrei să asculți cel mai vechi cântec din lume?

Acesta este cel mai vechi cântec complet din lume și a fost descoperit într-un oraș din Turcia în 1883. Se cheamă Epitaful lui Seikilos și a fost găsit înscripționat pe o piatră de mormânt. Datează undeva în jurul anilor 100 DC.

Au fost descoperite și alte fragmente muzicale mai vechi, dar niciodată complete. Acesta se pare că este primul cântec complet și compus într-unul din vechile moduri muzicale grecești. Unii spun că este în Frigian, alții că e în Dorian, ba chiar o parte din Ionian. Dacă nu știți ce sunt modurile, să spunem că ele erau folosite înainte de noțiunea de tonalitate sau gamă.
Pe lângă linia melodică, cântecul este acompaniat chiar și de versuri care au fost traduse din greaca veche și sună ceva de genul:
Cât timp trăiești, strălucește
Și nu te întrista defel,
Viața există doar pentru o scurtă perioadă,
Iar timpul își cere tributul.

Mie îmi place mult muzica tradițională, originară. Cu cât e mai veche, cu atât e mai interesantă. Ascult de la tibetană, la africană, de la amerindiană la indiană, orice care să-mi contureze o imagine asupra muzicii pe care oamenii o cântau și o ascultau cu mult înainte ca ea să fie notată sau înregistrată cumva. Culmea e că acest cântec complet sună al naibii de bine. Îl puteți asculta mai jos în diverse variante dar sub interpretări moderne. Linia melodică e însă respectată. Sper să vă placă.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.