Automata – Un fel de I, Robot fără pic de umor.

M-am uitat aseară în sfârșit la Automata. E ca și cum un fan al filmului I, Robot nu gustă deloc umorul în filmele SF și s-a hotărât să facă el o tristețe de peliculă.

Chiar dacă I, Robot a avut lansarea în 2004, e încă fresh în memorie. Și când am văzut trailerul de la Automata, am zis că o fi un fel de sequel sau un remake. Se pare că nu-i nici una, nici alta, sau de fapt ambele.
Automata tratează același subiect. Omenirea, care dintr-un motiv sau altul are nevoie de roboți, acum îi marginalizează și orice greșeală (imposibil de realizat, evident) pe care aceștia o fac, e plătită cu ”viața” lor. Iar se pune accent pe ”sufletul” roboților care apare în mod natural, căci viața întotdeauna găsește o cale, nu? Și normal că există întotdeauna un singur tip care ajunge să fie curios apropo de vinovăția roboților.
Da, cum spuneam, nu e pic de umor în filmul ăsta. E foarte sec, de fapt roboții sunt cei mai seci. Dacă va fi să fie viață artificială creată de om, cu siguranță că va avea umor (concept definit în Interstellar), altfel n-ai avea nici un motiv să-ți cumperi o conservă care te duce cu gândul că e mai degrabă retardată decât inteligentă. Apoi mai e ideea că roboții vor fi singurii care vor putea supraviețui pe pământ, după dispariția omenirii. Riiight, ăștia sunt împușcați pe capete fără să riposteze câtuși de puțin (poate doar la final, de un câine robot) și consideră că a venit vremea lor :))
Nu prea există acțiune, decorurile sunt ieftine (clădiri părăsite și deșert la greu), iar Banderas n-aș putea spune că joacă rolul vieții lui. Deși mai avea un pic și și-o trăgea cu un robot (deși acasă avea o nevastă care tocmai născuse). Mda, nu mă miră că regizorul e spaniol și miroase mai degrabă a un SF imaginat de Almodovar, care se abține cu greu să nu bage o scenă de sex dubioasă.
Filmul nu e o catastrofă, merge văzut odată, dar n-aș recomanda să pierdeți bani la cinema din cauza lui.

Photo: Ambar

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.