Terminator Dark Fate #devăzut

Am mixed feelings apropo de ultimul Terminator. Pe de-o parte mi-a distrus copilăria, pe de altă parte e cel mai bun film de la Judgment Day încoace.

This time, I won’t be back!

Terminator e filmul copilăriei mele. The best actually. Iar Arnold a fost idolul meu, chiar dacă toți colegii din generală făceau mișto de mine căci eu eram mic, pricăjit, slab și mai cântam și la vioară.

Dar fix de-aia îl admiram. Erau anii 90, abia ieșisem din comunism, începeam să-mi dau seama cât de nasol a fost că n-am avut acces la lumea exterioară și probabil că pe undeva lipsa unei figuri paterne am regăsit-o în personajele lui. He was my saviour! Plm, aveam 13 ani când am văzut filmul! 🙂

Come with me if you want to live!

Iar Judgment Day a rupt. A fost rolul care l-a scos pe Arnold din filmele de serie B și l-a propulsat în blockbustere. E considerat un iconic movie, a fost prima casetă VHS pe care am avut-o și cred că l-am văzut de vreo 50 de ori în copilărie. Chiar și acum mă uit cam odată pe an la el. Plecând de la trio-ul Schwarzenegger, Linda Hamilton și Edward Furlong, alături de Robert Patrick care a interpretat cel mai bine mișcările Terminatorului rău, continuând cu muzica genială a lui Brad Fiedel și scenele de acțiune de care și acum îți aduci aminte, a făcut ca filmul ăsta să fie among the best. A câștigat 4 Oscaruri.

Tot ce a urmat după a fost un fiasco total. Și cam asta se întâmplă când transformi o idee de succes într-o franciză. Lucrurile s-au mai așezat în 2015 cu Genisys, dar nici ăla nu a fost vreo capodoperă. De atunci s-a pornit ideea unui personaj feminin central, iar Arnold ajută acum la bătrânețe prin scenele amuzante, căci ar fi stupid să se ia prea mult în serios.

Dark Fate revine acum cu mai mult accent pe ideea personajelor feminine principale, ceea ce dpmdv dăunează mult unei francize. Atenție, nu urmează să vă povestesc filmul, dar tre să dau niște indicii. Ideea e că se schimbă tot timeline-ul și practic se șterge tot ce s-a creat în filmele precedente. Doar pentru a face loc noilor personaje feminine. Asta o să-i deranjeze mult pe fanii francizei așa cum m-a deranjat și pe mine. Susțin cu toată convingerea filme noi cu roluri noi pentru gagici în filme, dar nu poți să pui o actriță să preia rolul scris pentru un personaj masculin. Ghost Busters vor fi întotdeauna cu Bill Murray și Dan Aykroyd, Ocean’s Eleven vor fi întotdeauna cu George Clooney și Brad Pitt, iar Terminator va fi întotdeauna Arnold. Să ne amintim de ultimul sezon din House of Cards care a demonstrat alături de toate celelalte încercări, de ce e o idee atât de proastă.

Dacă afișul din 91 pentru Judgment Day avea trecut numele lui Schwarzenegger cu un font mai mare decât titlul filmului, Dark Fate o are pe Linda Hamilton deasupra lui Arnold. Dar tre să recunosc că Linda Hamilton kicks ass. Arată bestial la 63 de ani și cred că e timpul să recunoaștem că nu doar anumiți actori îmbătrânesc mișto, ci și actrițele pot la fel de bine. Și în mare parte, e meritul ei pentru care filmul ăsta nu e atât de cringe.

Nu, Dark Fate nu e vreo capodoperă, dar se simte că s-a întors Cameron la producție. E un film plin de scene de acțiune și extrem de intens, căci cam ăsta e trendul din ultimii 10 ani. Și din cauza acestui tip de editare cu super cut-uri nici nu vei mai avea parte de niște scene iconice, așa cum e scena cu tirul care sare de pe pod în Judgment Day. Scenă filmată din mai multe unghiuri, cu slow-mo, scenă pe care toată lumea și-o amintește. Din Dark Fate n-o să ții minte nimic, căci totul se întâmplă mult prea rapid. E mai mult ideea de experiență și nu de a crea ceva memorabil.

Și da, pare că va fi ultimul rol al lui Arnold ca Terminator. De fapt, nu, al lui Carlminator ca să fiu mai exact. You’ll get that joke later. Mi-aș fi dorit să plâng la final exact cum am plâns la Judgement Day, dar mai mult m-a întristat cum se termină povestea asta și cum sunt sigur că de-acum înainte nici un Terminator (dacă va mai urma vreunul) nu se va ridica la nivelul celui din 91. Bine, e și frustarea că îmbătrânim, că am crescut cu acel personaj, dar toți îmbătrânim și we need to move on și să ne adaptăm la nevoiele și cerințele noilor generații.

Așa că mergeți să vedeți filmul. Musai la IMAX că te ține în scaun fără suflare și nu ai cum să pierzi șansa de a-l vedea pe Terminator în pantaloni scurți! 🙂 Arnold is still the shit! 🙂

photos stolen from IMDB 🙂

3 Comments Terminator Dark Fate #devăzut

 1. Adrian 18/11/2019 at 5:03 pm

  Mi-a placut filmul, toata seria “Terminator” e misto.

  Reply
  1. Alex Damian 19/11/2019 at 7:48 pm

   Mă bucur! Și eu sunt fan și poate totuși vom avea parte de noi filme mișto din seria asta.

   Reply
   1. Gabriel 29/11/2019 at 7:53 pm

    Cand va face Arnold 102 ani >:)

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.