360 video pe mobil

Chestia asta mi-amintesc că am văzut-o în Star Trek (varianta Picard) și mă gândeam cât de tare ar fi să existe așa ceva în realitate. Iată că 20 de ani mai târziu ne apropiem de realitatea aia.

E vorba de Holodeck, adică o cameră folosită pentru realitatea virtuală. Gen, să crezi că ești în cu totul alt loc decât te afli de fapt. Uite, un exemplu mai jos:

Bine, este o diferență foarte mare între Holodeck și clipurile 360 despre care vreau să vorbesc. Dar mă refer la senzație, care este similară.

Gen, cum ar fi dacă n-ai mai apucat bilete la un anumit concert și totuși îți poți pune telefonul în suportul de ochelari 3D, îl pui la ochi și gata, ești la concert. Poți să stai direct pe scenă sau în public. Sau cum ar fi dacă ești răcit și nu poți ajunge la o conferință importantă? Faci același lucru și simți că ești acolo în sală, deși ești la tine în pat. Sau cum ar fi să vizitezi în sfârșit piramidele din Egipt de pe fotoliul tău de-acasă și să ai și ghidul tău personal?

Azi-noapte tot dădeam scroll pe Facebook și văd că Mark anunța introducerea clipurilor 360 pe mobil. Și da, pe laptop sau desktop senzația nu este aceeași, dar pe mobil… wow! Stăteam cu telefonul deasupra capului și cu gura căscată și încercam să spun ”cât de tare!”. Din păcate am o temă care nu știe să facă embed de clipuri FB, dar dați click pe cuvintele de mai jos.

Momentan am văzut doar câteva clipuri. Unul filmat de ABC news în Coreea de Nord în colaborare cu JauntVR și mă întreb cum de au ales un loc atât de controversat, iar altele filmate în diverse locuri din lume. Mai este apoi și clipul celor de la U2 în colaborare cu VRSE care la fel, trebuie experimentat neapărat.

Cum fucționează? Păi e cam același procedeu ca la fotografiile 360, doar că de data asta nu mai compui cadrele de la mai multe camere foto ci combini clipurile filmate de la mai multe camere video care filmează simultan. Evident că măiestria stă în modulul de procesare al imaginilor pentru că trebuie să ai parte în primul rând de o expunere corectă, de o procesare simultană corectă, etc. Și nu e vorba doar de filme aici. Cu o astfel de cameră video virtuală poți face și timelapse-uri. Imaginează-ți un timelapse 360 pe un aeroport văzut pe un Oculus Rift!

Bine, ceea ce spun eu acum nu e o noutate, dar partea șmecheră e că Facebook-ul suportă acum acest tip de clipuri direct din aplicația de mobil și desktop. Până acum aveai nevoie de o aplicație specială ca să vezi content 360, dar acum dai play la un clip pe fb și te plimbi cu telefonul în toate direcțiile ca să vezi tot ce se întâmplă în jurul tău. Mi se pare super mega uber cool!

Cred că din chestia asta vor ieși numai lucruri faine, iar posibilitățile sunt nelimitate. De la clipuri de vacanță până la reclame și filme întregi, sau o cu totul nouă viziune asupra Google Earth cu live feed, clipurile 360 ar trebui să aibă o evoluție durabilă. Sper! 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.