Despre Sibiu

Stau să mă întreb dacă suntem într-adevăr un popor gurmand sau noi nu știm ce altceva să facem când mergem în vacanță? Bine, eu vorbesc, care mănânc până simt că plesnesc, dar dacă ar veni acum un turist la tine și te-ar întreba ce să facă în orașul tău, ce i-ai recomanda? În afară de mâncare și băutură, evident! 🙂

Săptămâna trecută am fost în Sibiu ca fotograf oficial la Astra Film Festival. Despre festival o să vă povestesc în curând căci sunt multe de spus și cu ocazia asta mi-a revenit cheful de scris. Dar cât timp am stat în Sibiu am tot primit mesaje de la oameni și prieteni cu sugestii de ce-aș putea face acolo. Și cum să zic, mă încântă teribil lucrul ăsta, apreciez enorm când oamenii îmi scriu și îmi spun astfel de lucruri, dar am observat un lucru. Toate, dar absolut toate sugestiile făceau referire la mâncare. Și anume, unde să mă duc să mănânc. Nu tu muzee, nu tu festivaluri, nu tu anumite zone din oraș, numai și numai mâncare.

Și atunci chiar m-am întrebat, asta e oare singura chestie care ne interesează când vizităm un oraș? Ăsta e singurul lucru pe care-l facem? Unde mâncăm, unde e cea mai bună mâncare, unde e cel mai tare restaurant? Mai ales că, surprinzător, un oraș atât de mic precum Sibiul se pare că are foarte multe evenimente și poți face destule lucruri pe-acolo.

Întotdeauna am considerat Sibiul ca fiind cel mai frumos oraș din România. Deși m-am îndrăgostit de Cluj, căci e ceva mai mare, mai agitat și a crescut incredibil de frumos în ultimii ani, Sibiul tot rămâne cel mai frumos în ochii mei. Te pierzi pe străduțe pietruite și printre case colorate, te întrebi de unde atâta liniște, dai peste oameni faini și-ți vine să te muți acolo. Și da, de mult se vorbește că în Sibiu se mănâncă cel mai bine. Deși cred că asta era valabil acum vreo 10, 15 ani. Acum n-aș putea recomanda nimănui să mănânce la vreo terasă din Piața Mare. Mâncarea e… să zicem modestă.

Dar Sibiul are Festivalul de Teatru, are Artmania pentru cei care ascultă rock, are Astra Film, are Sibiu Jazz Fest, asta ca să le numesc doar pe astea mari. Nu mai zic că oriunde te plimbi e rost de poze și de povești. Dacă nu stai în oraș, mergi la Campionatul de Raliu sau la competiția Red Bull Romaniacs. Pe iarnă, te duci pe pârtie la Arena Platoș ca să-ți belești ochii la gagici în bikini care se dau pe placă sau schiuri. Sau dacă ești romantic, te urci în singurul tramvai care te duce la cel mai frumos muzeu al satului și în timpul ăsta asiști la o piesă de teatru. Sau te duci acolo cu bicicleta căci au făcut pistă până acolo.

Oricât mi-ar plăcea mie mâncarea, când mă duc în alt oraș sau mă duc să vizitez o altă țară, jur că mâncarea la mine e pe ultimul loc. Sunt hămesit după locuri de vizitat, după oameni de cunoscut și după poze de pozat. Vreau să beau locurile alea, vreau să mă hrănesc cu ele, nu să atârn într-un restaurant, să mă bat pe burtă și să-mi zic, wow, ce alegere bună, am pierdut iar două ore din viață doar ca să mănânc. De cele mai multe ori mă opresc la o patiserie, iau un pateu, o cola și merg mai departe. Iar Sibiul, pfff, o fi el un oraș mic, dar e plin de lucruri și de oameni mișto.

Cred că e momentul să promovăm și altceva în afară de mâncare, căci sunt destule lucruri faine care se întâmplă în țară și poate n-avem habar de ele. De exemplu, eu n-aveam habar de Astra Film Festival care e la a 25-a ediție și ce-am văzut acolo vreau să vă spun că m-a rupt în două. A fost GE-NI-AL! Și un langoș la final de săptămână a fost de-ajuns și nu s-a comparat cu nici un restaurant de-acolo. 🙂

 

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.