Cum e să stai pe centru

De câte ori le zic oamenilor că stau pe Calea Victoriei, au recția aia cu ”Ooo… ești bogat!”. E mai mult de-atât, săracilor! Să stai pe centru e ca și cum ai sta la Monaco. În timpul curselor de Formula 1. În fiecare fucking noapte! 🙂

În prima seară când m-am mutat aici la protipendadă, am deschis geamul să las aerul intelectual din zonă să-mi inunde simțurile. Doar că în secunda doi m-am căcat pe mine de frică. Am crezut la propriu că se prăbușește un elicopter, ceva și că intră peste mine în casă. Un huruit îngrozitor de motor se apropia din ce în ce mai mult, geamurile vibrau periculos, iar zgomotul era infernal. Dar nu s-a prăbușit nimic în afară de spiritul meu boem. Erau doar băieții la curse.

Căci asta se întâmplă în mod constant, noapte de noapte, se dau ăștia fără nici o grijă pe Victoriei sau pe Magheru. Ah, și să nu crezi că dacă ai o coajă de Golf 5 cu niște jante luate la mâna a doua ai șanse să te joci pe-aici. Aici la noi la centru ne dăm numai cu mașini pe care nici unul dintre șoferi nu ar avea cum să le explice la Anaf. Nu te prezinți cu orice jaf, boss. Și oricum, tre să găurești toată țeava aia de eșapament, că e cel mai tare lucru să-i deranjezi pe fraieri la 3 dimineața.

Și nu, nu cu ei am probleme. Căci să te aștepți ca oamenii să fie civilizați e cea mai mare prostie din univers. Oamenii sunt de căcat din fire, pardon, am vrut să zic ignoranți. Dar de-aia în societăți civilizate s-au inventat legile și se plătesc niște oameni care să impună legile alea. Iar oamenii ăia se cheamă polițiști. Doar că noi n-avem așa ceva. Noi avem niște milițieni pișați prin intersecții care dau din fluier și din mâini și stau cu radaru după ăia cu mașini sub 30.000 de ieuro. Sau stau și se filmează pe Tik Tok. Am văzut eu niște polițiste penale. Pe contul altcuiva, nu al meu. Eu n-am Tik Tok. 🙂

Pe timp de zi nu se fac curse, că stau proștii bară la bară și se claxonează unii pe alții. E doar poluare maximă, căldură și miros de noxe. Daaar avem ceva exotic în schimb cu care poate te atragem de-acolo de la tine din porumb, de la Berceni. Ne delectăm în fiecare seară cu carcalaci d-ăia negri peste care dai la fiecare pas. Apoi vin la tine acasă și te vizitează. N-are rost să-ți iei animal de companie când ai gândaci, nu?

Totuși, elita orașului aicia stă. Oamenii și-au păstrat nasul pe sus și moravurile. Din păcate au dispărut sclavii, căci de-aia mai găsesc gunoiul lăsat în lift, pe palier sau întins pe jos în scara blocului. Că cineva tre să strângă după tine, nu? Cineva și-a permis să pună un anunț la lift cum că nu e ok să lași gunoiul pe hol, că atrage gândaci și mizerie. O să aflu cine e persoana aia și o s-o dau în gât la securitate.

”Da unde stai frățioru meu?” Stau într-un bloc d-ăla boem, anii 40 parcă, d-ăla de-ar vrea toți hipsterii să stea. Doar că boemia asta pute grav! La noi nu miroase a tei, că nici spațiu verde nu-i. Dar, hei! Avem o veste bună! Din cauza la lipsă la vegetație, nu avem țânțari! 🙂

O altă veste bună e că pe-aici pi șentru se adună toți nebunii orașului. Îi vezi aproape zilnic, cu fețe dubioase, vorbind singuri și par genul care te-ar împinge în fața metroului. Nici cu ei nu am nimic, căci și pentru asta ar trebui să existe niște oameni plătiți care să se ocupe de situație.

Nu pot să mă plâng (deși ăsta mi-e farmecul). E fain, căci ești aproape de orice. Am făcut pasul ăsta ca să renunț cât mai mult la mașină. Odată că nu mai suport să stau în trafic, pur și simplu nu vreau să mă obișnuiesc așa, apoi pentru că treaba cu poluatul e serioasă și nu vreau să particip activ la încălzirea globală. În majoritatea timpului mă folosesc de bicicletă, pe jos sau cu metroul. Mașina o folosesc din ce în ce mai rar, la cumpărături mari, când plec din oraș sau câteodată seara când e mai liber.

Și să nu credeți că dau cu mia de euro aici. Am găsit o chirie mai ieftină decât dau mulți alții pe garsoniere în Drumul Taberei. Și nu e vreo cocioabă, ba chiar e bine. Trebuie doar să ai răbdare și să cauți pe site-uri până găsești ceva (pe) care-ți place.

Centru sau nu, noi ca oameni ne-am coborât nivelul extrem de mult. Bucureștiul a devenit un mix de oameni veniți de prin toate colțurile țării. De nevoie, pentru că ce căcat să faci toată ziua în… Brăila de exemplu. Vrei și tu să muncești, să faci bani, să ai pe unde să ieși pe la terase și restaurante. Că nu toți ne-am născut în PSD. Așa că orașul se aglomerează, iar oamenii la grămadă întotdeauna o iau razna și încep să dea unii în alții. Și ca lucrurile astea să nu se întâmple, ai nevoie ca orașul să aibă un administrator bun. Unul căruia să-i pese de toate aspectele astea și să se asigure că oamenii nu ajung să sară unul la gâtul celuilalt.

Și ca să ai un administrator bun, cam tre să participi la ședințele de bloc, tati! Adică să mergi de fiecare dată la vot, gen. Că în ultimii 3 ani cred că ne-am dat seama destul de mult ce înseamnă să te ”piși pe el de vot”.

Gândacii fie cu voi!

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.