Dragobete

Chiar dacă în mitologia românească nu apar creaturi atât de spectaculoase precum dragonii, goblinii, orcii sau elfii din mitologiile nordice, ea are farmecul ei aparte. Iar tradiţiile româneşti nu sunt mai prejos, chiar dacă în aceste timpuri pot fi privite cu un dezinteres total sau chiar la mişto.

Acum tinerii fug după fete în mediul virtual, pe messenger, pe “haifaiv”, iar sărutul s-a transformat într-o simplă şi penibilă combinaţie de taste.

În trecut, tinerii alergau fetele prin sat şi dacă erau iuţi de picior se puteau alege cu o parteneră care să le cadă cu drag. Acum, un status k lumea face toţi banii şi singura dovadă de contact prin fluide se regăseşte în transpiraţia de pe buricele degetelor care tastează cu frenezie o partidă de dragoste cu multe prescurtări.

Dar acum să ne întoarcem la povestea noastră. Se zicea că regele dac Decebal ar fi avut o fiică, pe nume Dochia. Ea i-ar fi căzut cu tronc lui Traian, cuceritorul Daciei. Poveste de dragoste frumoasă dar imposibilă (fiind considerat un mit). O altă poveste spune că Baba Dochia ar fi avut un fiu, pe nume Dragobete. Acest bărbat chipeş şi cam năstruşnic din fire era considerat de vechii daci ca fiind peţitor al animalelor, dar nu numai. Pentru că mai apoi oamenii au ajuns să-l considere protectorul iubirii celor care se cunosc de ziua lui. Şi lungă le va fi iubirea de atunci încolo.

În ziua de azi ne aducem aminte de Dragobete, mai mult din dorinţa de a ne păstra tradiţiile (necunoscute) şi a ne lupta (inutil) cu “mult mai uşor de importat” sărbatori precum Sfântul Valentin al cărui scop comercial îl înţelegem mulţi dintre noi.

Dar Dragobete are totuşi o poveste frumoasă, nu? Şi o puteţi afla chiar şi în această duminică unde va fi sărbătorit la Muzeul Satului din Bucureşti. Acolo va fi prezent şi corul Sound cu un program special pentru această zi.

Haideţi să uităm un pic de mizeria în care ne aflăm, să nu ne mai uităm la vreme pe internet şi să ieşim duminica asta pentru ne îndrăgosti un pic de vechile tradiţii româneşti şi de ce nu, să aflăm că într-adevăr Dragobete sărută fetele.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.