Am fost de două ori la Londra şi tot n-am apucat să văd pe cât mi-aş fi dorit. De curând am dat peste ceva care chiar merită vizitat şi care bineînţeles că l-am ratat. Fireşte că de câte ori te duci într-o ţară străină îţi faci planuri dinainte ce vrei să vizitezi, să nu ratezi muzeele şi cele mai bune locuri de shopping, precum şi bucătăria locală. Dar bineînţeles că niciodată n-o să poţi acoperi totul şi întotdeauna vei descoperi lucruri noi abia după ce te întorci acasă.
Cum spuneam, am descoperit un muzeu ce merită vizitat, dacă tot ajungeţi în Londra. Şi să ştiţi că până la urmă Londra nu e un capăt de ţară, chiar e accesibilă. Trebuie doar să-ţi faci rezervări din timp şi te vei putea bucura de Regat pe bani puţini.
Muzeul la care fac referire se numeşte British Music Experience şi normal, e un muzeu al muzicii. Căci şi de-aia scriu despre el aici. Şi merită vizitat din 2 puncte de vedere. Primul ar fi că destul de rar găseşti un muzeu al muzicii iar al doilea punct de vedere este că, din toată experienţa mea de muzee, britanicii se pricep al dracului de bine la ele. Au cele mai mişto muzee şi culmea, cele de stat (gen Antipa sau de Istorie) au intrarea gratuită, pentru că ei chiar îşi doresc ca oamenii să se culturalizeze. Accesul la informaţie şi cultură este liber şi chiar promovat.
Muzeul muzicii se află oarecum departe de centrul Londrei dar se poate ajunge lejer cu metroul. Este situat in O2 Arena, care este un fel de Romexpo de-al lor. De fapt muzeul ăsta e un fel de expoziţie permanentă. Este o combinaţie fascinantă între tehnologia de ultimă modă şi cele mai memorabile momente din istoria muzicii britanice. Toată această perioadă se întinde pe parcursul a 60 de ani de evoluţie a industriei muzicale.
Poţi să cauţi în baza de date artişti, formaţii sau piese cunoscute şi nu numai, să afli despre influenţa care a avut-o muzica în domeniile artistice sau politice, să iei parte la tot felul de experienţe multimedia cum ar fi să participi la un concert în faţa unei audienţe foarte mari sau să înveţi anumite stiluri de dans sau chiar să cânţi la instrumente şi să-ţi înregistrezi vocea într-o cabină de sunet. Pe lângă asta ai o sumedenie de modele expuse ale artiştilor cunoscuţi (ceva în genul Hard Rock Cafe), precum şi programe educaţionale, workshopuri şi spaţiu de închiriat pentru diverse evenimente.
Aşa că aţi face bine dacă aţi bifa pe lista obiectivelor de vizitat în Londra şi acest loc. Eu ştiu sigur că dacă voi mai ajunge şi pentru a treia oară în UK voi merge clar şi aici. Oamenii ăştia chiar se pricep să pună ceva în aplicare şi atrag oamenii cu uşurinţă. Iar acum îmi vine în minte cu tristeţe imaginea Muzeului nostru de Istorie din Bucureşti.