Experiment – Blenda de portret

În momentul în care îţi cumperi un aparat foto DSLR e clar că vei investi mult mai mult decât dacă îţi cumperi un aparat foto compact. Îţi mai iei un obiectiv tele, un trepied, un bliţ şi-aşa mai departe. Dar în cazul meu, până să-mi iau bliţul (din motive financiare) am ales să-mi cumpăr o blendă. Adică o bucată de pânză de diferite mărimi si vopsită în argintiu sau auriu pentru a reflecta lumina naturală. Cu siguranţă că dacă v-aţi uitat vreodată pe Fashion TV aţi văzut ceva de genul ăsta. Având în vedere că şi preţul unui astfel de accesoriu este destul de ridicat pentru un “student” am ales să merg pe cea mai ieftină variantă şi anume o blenda de 30 de cm. O poţi folosi foarte bine la portrete, drept pentru care mi-am luat ca şi cobai prietena şi câţiva prieteni din Sound şi am început să ne jucăm. În final am ajuns să cred că e mult mai bine să te foloseşti de un astfel de accesoriu decât de un bliţ profesional, iar această blendă de 30 de cm se împachetează încât o poţi purta cu tine oricând, neocupând mult spaţiu în geanta foto. Mai jos rezultatele primului experiment foto (fără nici un studiu) efectuat cu acest accesoriu.

Lumina naturală vine din stânga (cum se poate vedea şi pe zidul din planul îndepărtat). Blenda a fost aşezată în partea opusă, în dreapta, luminând faţa cu o lumină caldă şi naturală.
În toate cazurile am ales lumina naturală din stânga şi cea reflectată de blendă din dreapta.
Blenda poate fi orientată încât să-ţi lumineze întreg chipul doar cu ajutorul unei mici raze de lumină.


Dedesubt lumina naturală venea din dreapta dar fiind la umbra unui copac chipul nu primea nici un pic de lumină. Diferenţa se poate vedea foarte clar.
Şi mai clar, un exemplu de cum iese o fotografie fără blendă si alta folosind blenda.

Making Of cu “cobaii” din Sound şi asistentul-model Petruţa.

E cât se poate de plăcut să te joci cu un astfel de accesoriu şi este o investiţie bună. Pozele de vacanţă pot fi şi mai mult invidiate de prieteni şi nu e deloc greu de folosit şi în plus niciodată nu se ştie când poţi câştiga bani din aşa ceva. De găsit se găseşte în magazinele de specialitate. Eu mi-am luat de la F64.
Mulţumesc tuturor că au devenit “modele” pentru scurt timp dar şi lui Marius, pentru ultima fotografie. Îmi pare rău că spaţiul dedicat acestui subiect, nu permite postarea şi altor colegi “portretisti”.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.