George Enescu Festival 02.09

 În a doua zi de Festival Enescu, Daniel Barenboim a venit cu un program ceva mai îndrăzneț. Am avut parte de Concertul nr. 10 pentru două piane de Mozart interpretat solistic de Daniel Barenboim si Radu Lupu iar apoi un Verdi cu o lucrare vocal-simfonică.
Barenboim cântă nemțește ca la ceas, pe când Lupu interpretează clasicul lui Mozart într-un mod cât se poate de romantic. Se spune că Mozart compunea prea multe note într-o partitură și că n-o să aibă succes. Nesătul din fire a ajuns să compună chiar și pentru două piane căci unul era prea mainstream. A fost pur și simplu un Mozart la două piane ca și un Mozart la un singur pian. Pentru cine ascultă Mozart a fost un adevărat deliciu, pentru ceilalți a fost un concert bun, bine interpretat de ambii soliști. 
Din cauza faptului că suntem campioni la aplaudat (chiar, propun să organizăm concursuri pe bani pentru cine bate primul din palme, dar așa pe bune, nu între părțile unui concert sau simfonie, căci dacă faci asta ar trebui să fi descalificat și dat afară din sală plus interdicție pe 10 ani la Festival), au mai urmat vreo două bis-uri la două piane la fel de ”boring” ca și Mozart. În timpul ăsta mă gândeam uitându-mă la tipa din orchestră care îi dădea paginile lui Lupu ca dacă trebuie să întorci paginile partiturii unui pianist ai mai multe emoții decât solistul însuși. Și de multe ori dai greș. You only had one job…
În a doua parte a urmat acel Verdi Quattro Pezzi, orchestra fiind acompaniată de Corul Filarmonicii George Enescu. Corul a avut o prestație foarte bună spre surprinderea mea. Cât despre Verdi, e ca și cum omul ăsta a compus muzică de film înainte ca ea să apară.
Românilor le plac bis-urile. Și lui Barenboim. A dat 3 în seara trecută, fără număr, iar ultimul bis a arătat adevărata față a Capelei din Berlin. Parcă totuși Barenboim nu a ales atât de bine programul din acest an al Festivalului. Spun asta și pentru că mie Daniel Barenboim nu îmi transmite foarte multe, mai ales din punct de vedere dirijoral. Mi se pare prea plin de el. Nu m-ar mira să fi acceptat să vină la Festival doar dacă îl deschide el. Anyway, orchestra foarte bună și… nemțească.
Foto credit: Andrei Gîndac

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.