Webstock! Un club privat?

Vineri am fost la Webstock 2013. Nu, nu e un festival de muzică ci este vorba despre cea mai importantă conferință dedicată social media din România. Mda, hai să-i spunem o întâlnire a bloggerilor și a agențiilor unde se discută diverse teme și se țin conferințe din domeniul online, iar bloggerii mai fac un pic de networking (sau socializare).
Chiar nu mai știu de când am început să scriu pe blog (și de ce). Nu în sensul că de mult timp ci pur și simplu nu țin minte date, sau zodii. Dar știu că de la începutul acestui an a început să mă intereseze și să mă atragă mult zona asta. Poate pentru că am și avut ocazia să întâlnescu oameni foarte buni și poate printre cei mai cunoscuți din online-ul românesc și care m-au inspirat destul de mult. Nu vreau să-i ridic în slăvi și nici n-am să le pomenesc numele (deocamdată) dar erau oameni care zâmbeau și care zâmbesc în continuare. Deci se poate lucra și de plăcere. Bine, și aici sunt multe probleme și mâncătorii, ca în orice alt domeniu, căci oameni suntem și suntem de căcat câteodată.
Am mai fost acum câțiva ani la Webstock dar necunoscând pe nimeni nu am făcut decât să mă bucur de niște speech-uri care nu mi-au folosit la vremea aia și de o mâncare pe moca, plus punguțele aferente evenimentelor de gen, pline de pixuri, tricouri și agende. Abia anul ăsta aveam să aflu că întotdeauna am fost un pișcotar convins (termen ce denumește în online o persoană care nu ratează nici o prăjiturică de la nici un eveniment gratuit). Apropo, domeniul piscotar.ro nu e luat. Mă gândesc să-l cumpăr, nu de alta dar sună bine afacerea asta. De fapt, toată treaba cu pișcotăreala e ca și cu manelele. Nimeni nu ascultă dar răsună de peste tot. Cineva trebuie să ia inițiativa.
Dar vineri m-am dus pentru că eram cu adevărat interesat de ce avea să se întâmple. Voiam să înțeleg exact cum îți construiești un brand, cum îți aduni public în online, cum îl atragi, cum îi atragi pe oamenii care n-au nici o treabă cu online-ul, care e trendul publicului pe anul următor, etc. Acum urmează să vedem cu ce m-am ales de la eveniment.
Păi m-am ales cu niște rame mișto de ochelari de la HP România, pe care chiar cred că o să le folosesc ca și ochelari de vedere pe viitor. Sunt un pic turcoaz, să zicem, iar my hipstero/gay side nu poate renunța așa ușor la o astfel de ispită. M-am mai ales cu un stick foarte mișto de la Bitdefender iar mancarea a fost bună doar că a lipsit dulcele. Stai, nu despre asta trebuia să scriu. Pardon!
Măh, evenimentul e foarte mișto. Se vede clar că e o investiție serioasă și bine organizată. Cel puțin asta văd eu din exterior. În prima parte a zilei i-am ascultat pe Cabral, Tudor Giurgiu, Irina Nistor și Mirela Bucovicean, apoi am fost la sesiunea de workshop-uri pe tema blogging unde ar fi trebuit să învăț chestiile de bază legate de blogging start sau ongoing, atât din punctul de vedere al unui blogger, al unei agenții, cât și din punct de vedere legal.
Ce lipsește? Sincer? Nu pot să nu spun că lucrurile pe care le-am ascultat acolo nu le găseam și pe net. Pe lângă asta lipsește un speaker adevărat. Unul care să te facă într-adevăr să-l asculți, să te inspire și nu doar să-ți citească slide-urile din prezentare. Sunt de 5 ani în multinaționale, știu și eu să citesc slide-uri. Încă mi se pare ciudat să văd oameni care scriu atât de bine pe blog și care te inspiră dar când ai de-aface cu ei face to face, se simt timorați și nu pot vorbi la fel de lejer în public. Sau unii are se consideră atât de buni în ceea ce fac încât își permit să spună că sunt bloggeri oficiali ai unui festival de muzică clasică dar că nu le place muzica clasică. WTF? Scuze, nu m-am putut abține, dar țin mult prea mult la festivalul ăla.
Mă rog, sunt multe lucruri care pot fi discutate pe tema Webstock dar nu vreau să punctez partea de heităreală ci faptul că sunt într-adevăr foarte mulți oameni talentați în online, care scriu incredibil de bine, dar care din punctul meu de vedere încă e un haos între agenții, companii și bloggeri, încât nimeni nu știe niciodată foarte bine când și pe cine să iei ca să ai o campanie cu adevărat de succes. Din ceea ce vâd încă se merge pe volume (număr de vizitatori unici) și nu pe stil.
Oricum, a fost o experiență foarte bună. Evenimentul îți deschide o sumedenie de oportunități, nu mai zic de faptul că poți cunoaște foarte multă lume iar asta contează cel mai mult în zona asta, chiar dacă toți stăm cu ochii în telefon, tabletă sau laptop și facem tendonită odată la 2 săptămâni. Nu pot decât să felicit organizatorii, pentru ca da, e un eveniment bine pus la punct care te face să mai vii și anul următor și de ce nu, să te instige să ceri mai mult de la el. Mai ales că poți să propui chiar tu un speaker, opțiune întâlnită pe site-ul oficial.
Credit Foto: VisualMarketing.ro

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.