
Dar am stat şi m-am întrebat la un moment dat, căci în timpul revoluţiei aveam doar 8 ani. Atunci n-aveam întrebări, ci vroiam doar să văd tancurile şi oamenii pe străzi. Cine erau oare cei care s-au răzvrătit împotriva regimului comunist? Că a fost sau nu lovitură de stat, asta mă interesează mai puţin. Indiferent de situaţie aveai nevoie clar şi de nişte martiri. Cine au fost oamenii ăştia care au declanşat manifestaţiile? După 20 de ani stau şi mă uit în jurul meu pe stradă şi îmi dau seama că oamenii s-ar lăsa călcaţi în picioare fără să riposteze. Sunt lobotomizaţi cu toţii. Nu văd ce se întâmplă în jurul lor, nu le pasă decât de propria persoană.
Bine, trist este că mişcarea a fost declanşată de un ungur din câte îmi amintesc eu şi nu de vreun român. Lazlo Tokes începuse să “vorbească” din ce în ce mai tare şi se zvonea că urma să fie “evacuat”. Aşa că timişorenii s-au dus în faţa casei sale şi cam aşa a început totul. Asta se întâmpla pe 15 decembrie urmând cursul întregii Europe de est care începuse mişcarea anti-comunistă prin demolarea zidului Berlinului, demiterea preşedintelui Bulgariei şi restul acţiunilor din ţările din blocul comunist.
Pe 21 începe “distracţia” şi la Bucureşti. Nu mai este nevoie să scriu eu aici ce s-a întâmplat. Slavă Domnului că acum avem net şi ne putem informa. Şi dacă suntem în halul ăla de leneşi putem chiar să ne uităm şi la televizor că sunt destule emisiuni de gen. Dar pe 22, printre toate schimbările, una atrage atenţia. Apare primul cotidian necomunist. Mai ştiţi oare cum se chema?



Dar iată că totuşi apare şi în Libertatea ceva legat de Revoluţia din 1989. Reporterii Libertăţii s-au dat cu elicopterul cu care a fugeat Ceaşescu. “Să mor io”, ziaru ăsta parcă e scris de nişte copii retardaţi, cât timp părinţii nu sunt acasă. Mamă ce tari suntem, ne-am dat în elicopteru lu Ceaşcă, am făcut şi o liniuţă, am trecut şi pe roşu şi am scuipat pe geam peste trecători.
