Born to be Wild 3D IMAX – #earthday

Că tot a fost ieri Ziua ”la Pământ”, am dat o fugă până la IMAX să văd un documentar cu elefanți care se dau cu cremă de soare pe după urechi și urangutani care se spală singuri cu apă și săpun. Awwww!

Sunt obsedat de IMAX încă de când am auzit de el acum mulți ani. De fapt sunt obsedat să mă uit la filme și să văd doar ecranul și să-mi bubuie sunetul surround în cap. Să intru cu totul în atmosferă. Eh, pentru oameni ca mine (și nu numai) a fost creat IMAX-ul.
Am făcut plecăciuni adânci atunci când Cinema City a adus IMAX-ul la noi. Asta în condițiile în care sunt țări în Europa centrală și de vest unde nu există IMAX (Irlanda, de exemplu).
Dacă ai fost în sala IMAX de la noi să vezi Avatar sau Transformers sau mai știu eu ce alt film, asta nu înseamnă neapărat că ai văzut un film IMAX. Ci doar un film rescalat pentru dimensiunea acelui ecran. Filmele IMAX sunt cu totul altceva. De fapt, e o cu totul altă experiență.
Filmele IMAX sunt de cele mai multe ori documentare cu o durată approximativă de 40 de minute (asta din cauza costurilor imense de producție). Sunt filmate cu camere speciale (fiecare cameră are peste 100 kg), unice în lume, a căror rezoluție nu a depășit-o nimeni până acum. Ca să înțelegeți, rezoluția HD cunoscută tuturor este de 2K (cam 2000 de pixeli pe orizontală). Mai nou, au apărut pe piață televizoarele cu rezoluția de 4K. De două ori mai șmechere… Dar toate astea nu au depășit rezoluția nativă a peliculei de film de 35mm care ajunge undeva la zona de 6K. Majoritatea filmelor pe care le-am văzut până acum au fost rescalate din peliculă la o rezoluție mai mică pentru a putea fi vizionate pe televizoarele personale. Deja se discută de 8K și anul trecut Sharp a prezentat un astfel de televizor. Eh, și-acum să înțelegeți ce-i cu IMAX-ul. Pelicula specială pe care se filmează este de 18K (65mm)! 18K!!!
Așa că e musai să vezi cel puțin odată în viață un documentar 3D la IMAX. Acum rulează la noi Born to be Wild 3D, un documentar despre elefanții și urangutanii orfani care au rămas în grija unor centre speciale. Îți garantez, nici în natură nu vei putea fi mai aproape de aceste animale față de efectul pe care ți-l oferă IMAX. În nici un caz cu niște cola și nachos cu brânză lângă tine. Iar documentarul e foarte fain, e plin de imagini și cadre foarte bine alese și nu trebuie să mergi doar cu copilul ca să-l vezi. Mai că-ți vine să iei primul avion și să te duci în Kenya! Partea nasoală (pentru mine) e că e dublat în română deși mă așteptam să-i aud vocea lui Morgan Freeman.
Să-ți fac poftă cu un mic trailer? 🙂

2 Comments Born to be Wild 3D IMAX – #earthday

 1. Irina Bărăgoi 23/04/2014 at 2:11 pm

  Cred că a fost minunat! I loooooooove elephants!
  Ultimul documentar IMAX pe care l-am văzut a fost „Galapagos”. Și a meritat toți banii. 🙂
  Probabil îmi voi face timp să ajung să-l văd și pe acesta. Thanks for sharing!

  Reply
  1. admin 23/04/2014 at 4:31 pm

   Daaa, și ăla cu Galapagos a fost superb! La ăsta o să râzi destul de mult. Sunt super simpatici ăștia mici! 🙂

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.