Star Wars Rogue One #devazut?

Anul trecut (glume de an nou) am fost și-am văzut Rogue One. A fost atât de prost filmul ăsta încât n-am scris nimic până acum, să nu care cumva să deranjez pe cineva. Dar în același timp, m-aș duce de fiecare dată la un film cu Star Wars. Atenție, conține spoilers!

Am fost invitat la o avanpremieră, ca să fiu sincer. Vizionare pentru presă, bloggeri, vedete, etc. Filmul a fost atât de important încât n-am avut voie să intru cu telefonul în sala de cinema din motive de siguranță. Siguranța filmului, adică. Să nu care cumva să filmez ceva și să le spun tuturor ”It’s a trap! Don’t go!”. :))

Nu, pe bune, filmele din seria Star Wars sunt execrabil de proaste. Mi-am dat la face palm-uri de m-am înroșit. Rogue One nu se lasă mai prejos. Un scenariu banal, bazat evident pe același șir de evenimente ca și în celelalte episoade. Episoade care deja se lasă cu 3,5 din partea a 4 care e înaintea celei de-a doua. Am zis că o să ajung la bătrânețe și ei tot or să ajungă la episodul 250,73.

Apoi jocul actoricesc al unora care nu înțeleg cum au trecut de casting. Băăăi, atât de prost, atât de fals, atât de amatoricesc. Câteodată zici că te uiți la piesa de teatru din liceu jucată de elevii de clasa a noua. Nu mai zic de replici, care și ele sunt de grădiniță. Cât despre personaje, jur că sunt toți niște tâmpiți. Cum au reușit ăia să clădească un imperiu când ei tot timpul sunt luați prin surprindere de niște rebeli troglodiți? Cam în fiecare film există o scenă în care un comandat d-ăsta evil e filmat de la spate, uitându-se printr-un geam la atacul rebelilor și un soldat care vine cu coada între picioare și îi spune ispășit ”Sir, we have a breach!”. Să mori tu? Da de senzori n-ai auzit? Cum dracu ați evoluat până acum? Și apoi te liniștești când vezi că întodeauna e un gigel care stă într-un butoi de observare deasupra unei păduri și te întrebi, cum dracu s-a suit acolo, ce face când îl taie pișarea și cel mai important, care e jobul lui??? Să vadă când vin inamicii? Și dacă da, ce face, dă un bip? :))

Dar apare Vader și asta e ok. Bine, nu te aștepta să fie ceva spectaculos. Nu, apariția lui e așa, să fie. Fix când iese din duș și își pune costumul pe el, se ”ceartă” cu un herr direktor și cam asta. Mai mult am fost atent să văd dacă suprapun efectul sonor al respirației cu replicile actorului. Cam la limită. :))

Daaaaaar! Dar,

mă duc de fiecare dată la un film Star Wars. Nu știu, îmi place, de-abia aștept să mai apară un episod. Anul trecut îmi luasem la mine o pereche de căști branduite. Anul ăsta la Rogue One, aveam o pereche de chiloți cu Star Wars. Mihnea, fotograful de serviciu, avea șosete cu Storm Trooperi. Un alt tip purta mândru un tricou. La eveniment au venit fanii adevărați costumați pe bune în celebrele personaje, inclusiv Vader. Mai mult, cu câteva zile înainte fanii s-au adunat la Lente să se joace Board Games cu Star Wars. Total madness!

Nu știu ce are, dar mi se pare fascinant că un film atât de prost atrage atât de mult. Îmi plac personajele, în special tot ce înseamnă Dark Side, deși nu ținem niciodată cu ei. Pe zona de design au dat lovitura încă din anii 70, design care aveam să aflu că la rândul lui e inspirat din alte filme care n-au mai ajuns pe marele ecran. Dar oricum, n-ai cum să nu știi Star Wars.

Și aștepți tot timpul scenele alea de luptă cu piu piu piu piu, să vezi lasere, să vezi puzderia de nave spațiale cum se bat ele între ele. Să nu mai apuci să-ți bagi popcorn în gură. Știi că la finalul filmului Rebeliunea câștigă tot timpul, indiferent de costuri, dar tot stai și te uiți cu sufetul la gură. E mișto.

Din păcate lipsește umorul. Am râs la o singură fază, dar am o bănuială că replica aia i-a aparținut actorului, a fost prea smart pentru film. În rest, slăbuț rău pe zona de amuzament. Nu e cineva care să se ridice la nivelul lui Harrison Ford. Dar mă bucur că au ales-o pe Felicity Jones. În sfârșit o gagică bună în seria asta de filme. Nu prea m-au convins predecesoarele.

Ceea ce mi s-a părut cu adevărat genial este reintroducerea în film a unor actori care nu mai sunt în viață cu ajutorul CGI. Mă gândeam acum câțiva ani că o să asistăm la un moment dat la noi filme cu Marylin Monroe și Elvis Presley. Iată că lucrurile încep să se miște în sensul ăsta. În Terminator Genisys avem parte de Arnold în tinerețe și arată pretty awesome! În Rogue One au făcut magie cu Governor Tarkin, care în filmul din 77 era jucat de Peter Cushing, actor care a murit în 94. Habar n-aveam de chestia asta înainte să văd filmul și în momentul când l-am văzut în Rogue One, m-am întrebat, băh, da ăsta e chiar actorul ăla? Ăsta n-a apărut în filmul original? WTF? Cu alte cuvinte, în primă fază, nu mi-am dat seama că e CGI! Mă jur, atât de bine e făcut! La finalul filmului apare și prințesa Leia în tinerețe, deci tot CGI.

Dar am vrut să mai observ ceva. Am fost la film cu familionul, inclusiv al meu nepot. Nepot care are cam aceeași vârstă la care am văzut și eu prima oară Star Wars la 8 ani. Și da, filmul ăsta reușește să facă ce nici un alt film n-a reușit. Când a ieșit din sala de cinema a început să se lupte imaginar cu săbiile alea cu un prieten de-al lui. Se alergau prin mall, se fugăreau și-și creau propriul lor scenariu din Star Wars. Fix la fel am făcut și eu după ce-am văzut filmul. Eram Luke și mă luptam prin cartier cu Vader.

Probabil de-aia și merg de fiecare dată la un film cu Star Wars. Că e un film care m-a marcat în copilărie și mi-a rămas acolo undeva. Și o să mă mai tot duc la filme cu Star Wars chiar dacă sunt super proaste. Pentru că-mi plac. Îmi plac foarte mult, chiar! 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.