Guardians of Galaxy Vol. 2 #devăzut

Nu mai este despre actori, nu mai este despre scenariu, nici măcar despre regizori. În schimb, filmul a devenit raiul efectelor speciale și al celor care le produc. Atât de mult s-a schimbat industria încât nu mai avem actori preferați, ci personaje virtuale preferate. O fi bine, o fi rău, habar n-am. Cert e că oamenii din spatele acestor producții rămân în anonimat de cele mai multe ori.

Cred că totul a început cu Gollum din Lord Of The Rings. Nu cred să mai fi fost până atunci un astfel de personaj creat în totalitate în CGI care să aibă un succes atât de mare și să rămână în conștiința tuturor. Adică sunt oameni care n-au văzut niciodată LOTR, pentru că nu sunt fani, dar au auzit clar de Gollum.

Eh, de-atunci au trecut 16 ani. 16 ANI, frățică!!! Mă rog, ideea e că în tot timpul ăsta tehnologia a avansat atât de mult și echipamentele hardware au devenit din ce în ce mai performante și accesibile, încât un film care e plin de efecte speciale poate fi produs mult mai rapid. Iar LOTR a fost produs abia în 2001 pentru că până atunci nu exista tehnologia necesară pentru a fi creat. Am un bun prieten care se ocupă cu grafică 3D și-mi aduc aminte acum vreo 10 ani cât stătea să ”randeze” pentru fiecare frame dintr-o animație de câteva minute. Puteau să treacă săptămâni întregi.

Anyway, am fost la Guardians of Galaxy Vol. 2 la IMAX și mi-am dat seama fix de chestia asta. Că actorii sunt doar niște piloni ai filmului. Ei sunt partea narativă dintr-o explozie de efecte speciale constante. Nu zic că nu mai au deloc importanță, dar hai să ne gândim un pic, cine e cel mai cunoscut personaj din acest film? Groot, evident! Care nici nu există în viața reală, e un produs 100% virtual. Faptul că vocea lui este interpretată de Vin Diesel e o chestia așa, de marketing, but nobody cares actually! Și mi se pare nasol că partea de premiere a efectelor speciale de la Oscar nu a căpătat o importanță atât de mare. Pentru că în realitate, adevărații ”eroi” ai acestor blockbustere sunt cei care fac aceste efecte speciale. Fără ei, aceste filme ar fi egale cu fix zero.

Iar Guardians, deși trebuie să recunosc că nu sunt un fan al seriei sau al personajelor, e o poezie de film din punct de vedere al efectelor. Ți-e mai mare dragul să te uiți la el, iar sloganul IMAX cu ”de ce să te uiți la un film când poți face parte din el” e chiar pe bune. Uiți că te uiți la un film și timp de vreo două ore ești într-o lume complet virtuală.

Așa că recomand Vol. 2 chiar și celor care nu sunt fani ai seriei, dar vor să vadă un film cu efecte foarte bune, cu rețeta perfectă americană de film, cu momente de umor plasate fix acolo unde tensiunea crește prea mult, cu actori care-și fac treaba foarte bine în pofida faptului că atunci când au filmat probabil habar n-aveau ce naiba se întâmplă în jurul lor și cu o coloană sonoră bună pentru nostalgici.

Mda, mișto film. Place gagica cu antene. Vrea cineva o figurină cu Groot? Leave a comment!

1 Comment Guardians of Galaxy Vol. 2 #devăzut

  1. Nicoleta 08/05/2017 at 9:13 pm

    Vreau fffff tare o figurină cu Groot, atât de tare că tura asta m-aș duce după ea!

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.