Fire, Walk With Me

Puține lucruri mă făceau să renunț la joaca din fața blocului și să mă duc în casă. Unul dintre ele era Twin Peaks! Iar după 25 de ani, David Lynch continuă seria cult în stilu-i caracteristic. Acum pe HBO și HBO GO poți să vezi primele episoade.

Așa de mult mi-a plăcut că am convins-o pe mama să ne punem linoleum alb cu negru pe holul din casă. Draperiile roșii însă au rămas doar o amintire. Dar puține seriale sunt alea care rămân în memoria colectivă. Bine, oferta acum 25 de ani nu era deloc la fel de variantă ca cea de astăzi, când serialele ies pe bandă rulantă. Dar clar Dosarele X, Twin Peaks, Dallas sau Tânăr și Neliniștit au fost seriale de care toată lumea a auzit.

Twin Peaks a picat la fix. Pentru noi, care încă ne obișnuiam cu faptul că suntem un popor ”liber” era ceva pe care-l savuram pe nesăturate. Setea aia de a vedea tot ce vine din afară, în special chestiile ciudate pe care nu le înțelegeam. În materie de cinematografie, cred că pentru toată lumea Twin Peaks a fost referința a acelui ”ceva nou și ciudat” cu care nu ne mai întâlniserăm până atunci.

Știam personajele, replicile, discutam pe-afară despre ce s-a mai întâmplat, fetele suspinau după agentul Dale Cooper, etc. Îmi amintesc că la un moment dat Divertis a făcut un sketch legat de Twin Peaks și mi-a rămas în minte o scenă în care șeriful îl sună pe Palmer să-i dea vestea:

Șeriful: Domnu Palmer, am două vești. Una bună, una rea, pe care să vi-o zic înainte?

Palmer: Pe cea bună.

Șeriful: Ah, bun. Laura Palmer se află la mine-n birou!

Palmer: Și cea rea?

Șerfiul: E moartă!

 

Fast forward 25 de ani mai târziu, David Lynch revine cu serialul Twin Peaks. E un sentiment mișto și chiar e o perioadă destul de faină în care încep să revină niște seriale cult. Dosarele X au revenit acum un an cu sezonul 10. Din păcate nimeni nu s-a sinchisist să-l aducă și la noi. Din fericire, HBO transmite acum noul sezon Twin Peaks.

Dacă nu l-ați văzut încă, nu trebuie să vă faceți niște așteptări foarte mari. Serialele astea au avut un impact major la vremea lor, pentru că pe vremea aia nimeni și nimic nu le putea depăși. Dar între timp, serialele au evoluat atât de mult încât sunt mai bune ca filmele. De aceea nici revenirea Dosarelor X nu a fost atât de spectaculoasă și la fel cred că se va întâmpla și cu Twin Peaks. Plus că David Lynch nu e ușor de digerat sau de înțeles, deși e cam singurul care a reușit să intre ușor ușor peste publicul consumator de comercial.

Am văzut primul episod și e faină revederea cu foștii actori, e stilul lui Lynch clar, dar nu e mind fuck. Cel puțin nu din prima. Încă am impresia că mă uit la un serial din anii 90, ceea ce poate se și vrea. Oricum, un lucru chiar mi-a lipsit din primul episod. Celebra muzică a lui Badalamento. Adică se semnează în continuare la coloana sonoră, dar primul episod e lipsit total de muzică, în schimb sunt câteva efecte sonore dramatice. Sper ca în următoarele episoade să mă re-bucur de combinația aia de cinele cu pocnituri din deget, sunteul vântului printre pini și ritmul contrabasului ciupit.

Pentru cei care nu au mai văzut niciodată serialul ăsta s-ar putea să fie ceva plictisitor sau de neînțeles, pentru cei care l-au văzut e un moment fain și o să vă bucurați de el și o să tot repetați ”Mamă, ce-a îmbătrânit și ăsta!”. Doar să nu vă faceți niște așteptări foarte mari. Știi cum e, când ai revăzut prima oară Războiul Stelelor remasterizat (ăla din 70) ți s-a făcut rușine că ți-a plăcut filmul! 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.