Blade Runner 2049 #devăzut

M-am dus să-l văd ieri la prima vizionare la IMAX. Două ore jumate am salivat de plăcere. Băi, e atât de mișto la imagine, sunet, muzică, încât o să vreau să-l mai văd cel puțin odată. A fucking masterpiece!

Când eram mic ieșeam de la cinema și mă luptam invizibil cu Vader imediat după câte-un episod din Star Wars. Cam asta însemna pentru mine SF. Nu înțelegeam Blade Runner de nici o culoare. Un prieten din copilărie încerca să mă convingă să citesc Dune, căci ăla e cu adevărat SF. M-a plictisit înfiorător! Eu voiam Pew Pew Pew Pew, nu unu care-și bea urina-n deșert.

După aia am crescut și l-am descoperit pe Asimov pe care și acum îl citesc cu mare plăcere. Între timp, Star Wars mi se pare cel mai prost film SF din istoria filmelor SF, deși fac o plecăciune adâncă apropo de marketingul pe care l-a avut de la bun început și ce fenomen incredibil a putut să creeze.

Revenind la Blade Runner. Nu știu câți sunt fani sau nu, dar e genul de film care se încadrează la categoria de cyberpunk dystopia. Adică everything goes wrong, cam totul se petrece sub o noapte constantă, reclame futuriste, haos de oameni și multă, multă ploaie. Având în vedere că primul film se filma când eu abia mă nășteam, e o capodoperă cinematografică. Și vă recomand să-l vedeți înainte de a merge la cinema pentru 2049.

Căci Blade Runner 2049 e o continuare a primului film și continuă pe același stil. De cele mai multe ori când un SF revine cu o nouă ecranizare, scenariul e schimbat conform noilor realități. Adică în anii 80 clar nimeni nu-și închipuia că în viitor televizoarele vor avea ecran plat sau că toată lumea va sta pe telefoanele mobile. Eh, ce-mi place la noul Blade Runner e că au rămas fideli pe cât posibil viziunii acelui Los Angeles din viitor. Nu l-au adaptat la noua realitate ci au continuat acea realitate din film, lucru rar întâlnit.

Au adaptat însă imaginea care este, fucking wow! Bine, repet, dacă nu te duci să-l vezi la IMAX ești un mare fraier! Rândul 7, la mijloc, vezi tot ecranul, căci filmul e pe format IMAX. Băh, sunt niște cadre de înnebunești. Îți vine să scoți telefonul și să faci poze la ecran! Și toate scenele astea futuriste sunt acompaniate de coloana sonoră semnată de Hans Zimmer, care de la Interstellar încoace și-a format un stil epic și personal pentru filmele SF. Muzica e GE-NI-A-LĂ! Mi-a adus un pic aminte de Interstellar, iar pe Blade Runner chiar că pică la fix. Mai ales că era nevoie ca muzica să se ridice la nivelul soundtrack-ului primului film semnată de Vangelis.

Ryan Gosling se mulează foarte bine pe rolul ăsta, mai ales că-i șade bine în tipul care vorbește puțin și doar când trebuie. Dacă ți-era dor de doamna Underwood, o s-o revezi în filmul ăsta. Femeia aia e perfectă! 🙂 Reîntâlnirea cu Harrison Ford e o plăcere, mai ales că e unul dintre puținii actori din anii 80, 90 care încă mai joacă în filme. Apoi mai e bunăciunea de Ana de Armas pe care am văzut-o prima oară într-un thriller cu Keanu Reeves. Gagica e porno rău în orice rol ai pune-o să joace. Iar Jared Leto de la care m-aștept să mă dezamăgească de fiecare dată, reușește de fiecare dată să facă un rol foarte bun.

Cea mai interesantă parte aș zice că e scena de sex din film, care nu, nu e explicită, dar idea aleasă e interesantă și executată impecabil în materie de editare video. O idee sau metodă pe care o văd aplicabilă într-un viitor apropiat, din păcate. Ah, și revenirea personajului Rachael într-o interpretare 3D este perfectă. Grafica 3D a ajuns la un nivel foarte apropiat de realitate încât dacă nu ai văzut primul film, n-o să-ți dai seama care personaj e recreat în totalitate virtual.

Mi-a plăcut mult de tot. L-am savurat cap coadă fără să mă mișc. M-am abandonat în ecranul ăla imens de IMAX și două ore jumate n-am mai știut de mine și nici nu mi-a păsat ce s-a întâmplat în afara sălii de cinema. Pentru mine Blade Runner a extins Top 3 la Top 4, alături de Interstellar, Event Horizon și Avatar.

Daaar, dar, în același timp vă previn că poate fi și genul de film SF care să vă plictisească efectiv de moarte. Gândiți-vă că are două ore jumate și nu e genul de film SF de acțiune cu mult Pew Pew. Ori îți place de mori, ori regreți că ai dat banii degeaba pe bilet. Dacă vrei să-l vezi acasă pe laptop, ciordit de pe torente, mai bine lasă, consumi netul degeaba. Nu e genul de film pe care să-l vezi pe calculator.

sursă poză: Picstatio

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.