The Handmaid’s Tale #devăzut!

Sunt seriale pe care le-aș integra spre vizionare în programa de educație civică, iar The Handmaid’s Tale e unul dintre ele. Despre cât de ușor te poți trezi peste noapte fără să mai ai nici un drept și să trăiești sub un regim abuziv. Rulează fin pe HBO GO.

Citisem la un moment dat un articol care spunea că în multe situații creierul nostru refuză să accepte un deznodământ negativ și radical. Adică oamenii refuză să creadă că lucrurile pot degenera atât de mult încât să-ți pierzi dreptul la libertate. Ceea ce ni se întâmplă de când ne știm și ni se întâmplă chiar și acum.

Serialul ăsta se bazează pe cartea scrisă de Margaret Atwood în 1985 și prezintă o lume dintr-un viitor apropiat în care femeile fertile își pierd în totalitate drepturile și sunt folosite doar în scop de procreare.

Ideea ca ideea, dar ce-i foarte mișto pus în scenă e felul în care personajele din film trec prin niște situații care le privează de libertăți și cu toate astea nu se alarmează, le tratează ca pe niște incidente locale și trec mai departe. Asta până când lucrurile iau o întorsătură bruscă și se trezesc că nu mai au drepturi, că nu mai pot părăsi țara și că de acum încolo vor trebui să respecte niște reguli și să se comporte într-un anumit fel ca și cum ar fi ceva normal. Evident, nesupunerea e ”răsplătită” cu o pedeapsă.

Scenariul e unul de ficțiune, dar metodele aplicate pentru a instaura un regim abuziv sunt cât se poate de reale. De ce v-aș sugera să vă uitați la el? Păi, când a fost ultima oară când ați spus ”Hai, frate, că n-are cum să fie așa rău”, ori de câte ori v-ați implicat într-o discuție politică. Well… 🙂

P.S. În aprilie apare sezonul 2 și sper să apară și la noi destul de rapid, iar în 1990 a fost și un film de lung metraj.

sursă foto

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.