Captain Marvel #devăzut

Chiar dacă multă lume consideră filmele americane ca fiind comerciale și proaste, eu zic că cele cu super eroi sunt cât se poate de necesare. Iar Captain Marvel e unul dintre acele filme pe care ar trebui să le vezi. Mai ales că premiera are loc azi, de 8 martie!

Mi-aduc aminte că într-unul din filmele Avengers, Căpitanul America îl întreba pe Fury de ce să-i ajute pe oameni, iar el i-a răspuns ceva de genu: ”We need you to fight the battles we cannot win!”. Și fix despre asta e vorba, căci în viață ne lovim de tot felul de situații care par că sunt peste puterea noastră. Și de multe ori renunțăm, ne lăsăm duși de val, iar asta nu poate crea altceva decât frustrare și șansa ca unii oameni să controleze lumea după bunul lor plac.

Așa că da, nu-i nimic prost sau comercial într-un film cu un super erou care luptă pentru toate nedreptățile de care avem parte. Și prin asta te face și pe tine să înțelegi cât de importantă e lupta asta împotriva celor care fac abuz de putere, care doar distrug în jurul lor, care sunt corupți, care fură, care discriminează ș.a.m.d.

Uite, nu cred că există vreun film românesc făcut pe bune pentru români. Ceva care să mă facă să fiu mândru că sunt român, că am pentru ce să lupt, că ies plin de pozitivism și optimism din sala de cinema. Ba chiar mai mult, aș vrea să văd regizorul care are curajul să facă un film despre viața Simonei Halep! Imagineză-ți numai ce impact puternic ar avea un astfel de film pentru noi, pentru femei, pentru toți!

Da până atunci, avem Captain Marvel, un film care promovează ideea de woman empowerment într-un mod cât se poate de plăcut și echilibrat. Nu e nimic forțat, nu e nimic cringe, e doar un film cu super eroi în care personajul principal este o femeie. Și filmul e bun tocmai pentru că Brie Larson joacă acel rol ”natural” al unei femei normale, amuzante, ironice, care știe ce vrea, care nu e dispusă să plece capul și care-și vede de treaba ei. Nu vrea să transmită vreun mesaj patriotic, nu vrea să transmită vreun mesaj femeilor de pretutindeni sau mai știu eu ce. She’s just being herself!

Și de-aia mi-a plăcut foarte mult filmul. Căci am văzut multe campanii pro femei care sunt atât de cringe și atât de forțate încât nu are cum să nu stârnească și mai multă discriminare. În plus de asta, toate ”atacurile” la rolurile masculine de până acum în action movie-urile americane sunt făcute sub forma unui umor fin și nu e ca și cum desconsideră importanța lor. Drept urmare, nimeni care se simte lezat sau ofensat nu poate fi luat în serios, căci totul e pus sub forma unei glume.

Așa că recomand filmul ăsta în special pentru ”seara fetelor”. În loc să ieșiți să ne bârfiți pe noi băieții, mergeți la filmul ăsta. 🙂 Nu, serios, chiar e un film bun și în plus de asta, are și o pisică pe-acolo pe undeva, iar sala sigur va avea aceeași reacție de fiecare dată: ”Awww”.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.