Astra Film Festival #demers

După ce vezi atâtea documentare tragi concluzia că toți ne luptăm cu niște demoni imaginari, când adevăratul inamic stă în spatele tău și-ți șoptește detalii despre acești demoni imaginați. Diferă doar denumirea lor: țigani, evrei, homosexuali, mexicani, musulmani, români, creștini, etc. Iar la final te ridici de pe scaun, ieși din sala de proiecție și începi să te gândești mai bine.

Am zis că o să scriu despre Astra Film Fest pentru că mi-a lăsat o impresie foarte bună. M-am alăturat echipei de la Sibiu împreună cu Andrei Gîndac și Alberto Groșescu ca să documentăm foto întregul Festival. Și cum mie îmi place Sibiul foarte mult, am zis Da fără să mă gândesc foarte mult. Pe lângă faptul că m-am distrat super bine în echipă cu Andrei și Alberto.

Habar n-aveam de Astra Film Fest, deși a ajuns la a 25-a ediție. Singurele documentare la care mă uit sunt cele pe care le pot vedea pe HBOGO, Netflix și Vimeo. Dar o să vorbesc un pic despre asta la final, căci e un subiect care mă frustrează foarte tare.

Acum, despre Astra. Băi, e foarte tare! Conținutul e aur curat. E un festival numai și numai cu documentare, din diferite zone de pe glob, regizate de profesioniști sau mai puțin profesioniști, dar de oameni care au o poveste de spus. Dacă ești pasionat de zona asta, dacă te-au inspirat documentare precum Icarus, atunci ar fi bine să pui pe listă festivalul pentru la anul.

În primă fază am zis că e o tâmpenie, așa cum trag concluziile greșite de cele mai multe ori. Dar când te oprești în sală după ce-ai terminat de făcut poze și începi să fii atent la unul dintre documentare, începi să înțelegi că tot ce se proiectează în cadrul festivalului e extrem de valoros. Și mă vedeam din ce în ce mai des, stând în picioare și urmărind aceste documentare alături de spectatori.

De ce? Păi, subiectele sunt cât se poate de diverse și te prinde curiozitatea să afli cum a ajuns Putin președinte de exemplu, sau cum afli că există un număr destul de mare de extremiști bulgari care au boală pe țigani, evrei și musulmani, sau că există o întreagă mafie a ciupercilor de prin pădurile din județul Cluj. Și asta doar ca să numesc câteva. Apoi mi-a stârnit interesul din punct de vedere regizoral și al imaginii. Unele documentare sunt filmate atât de bine încât mi-a făcut o poftă incredibilă de a crea un conținut video relevant și de calitate. Deja am în mare o idee pe care vreau s-o transform la anul într-un proiect destul de amplu. Și mai e ceva extrem de important. Există o secțiune care se cheamă Astra Film Junior, care numără documentare destinate elevilor sau studenților. Da, proiecțiile se făceau în funcție de vârsta tinerilor. Dacă pentru cei din clasele primare rulau proiecții despre corpul uman sau despre cum se construiește un costum spațial, în domul din Piața Mare, pentru liceeni rulau documentare despre cum îi poate afecta social media în contextul social actual sau despre istoria recentă, cum ar fi documentarul ”Doi ani prea devreme” care face referire la revolta muncitorilor din Brașov, din 1987.

Și ăsta mi s-a părut cel mai important lucru. Faptul că elevii și studenții aveau acces la documentarele astea. Că se făceau grupuri din școli și plecau către sălile de proiecție. Habar n-am exact câte astfel de inițiative se întâmplă și în București, dar ce am văzut la Sibiu m-a impresionat.

O altă satisfacție de-a mea a fost să caut pe google infromații legate de acest festival și să-mi văd pozele printre rezultate. O să las vreo două articole, aici și aici.

Partea nasoală e că nu ai unde să vezi tot conținutul ăsta. La asta mă refeream când spuneam de frustrarea pe care o am. Pe HBOGO nu le găsești, pe Netflix nici atât, iar pe YouTube nici o șansă. Frate, suntem în 2018, mai contectați de-atât nu putem fi. Și totuși, industria asta de rahat nu a găsit o soluție nici până în ziua de azi încât să ai acces la orice conținut de pe planetă, contra cost evident. Pe YouTube am găsit un singur documentar din cele pe care le-am văzut. E și unul dintre preferatele mele. Îmi plac cadrele simple, îmi plac poveștile oamenilor și-mi place ideea. Vă recomand să-l vedeți.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.